Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najbolji bubnjari svijeta i aktivisti za mir udružili su snage i širom svijeta započeli akciju Sudan365.


Povodom pete obljetnice krhkog primirja između Južnog i Sjevernog Sudana širom svijeta započela kampanja Sudan365, koja želi upozoriti na opasnost da se nasilje ponovo razbukta u toj afričkoj državi. Akcija je simultano započeta u subotu u 15 zemalja svijeta, a aktivisti su organizirali mirna okupljanja kojima su dominirali ritmovi bubnjeva, pozivajući na taj način vlade svijeta da spriječe ponovno razbuktavanje nasilja u Sudanu.

Vezani članci Hrana na policama Unatoč navali na trgovine, neku hranu još uvijek nitko ne želi kupiti Slika nije dostupna Roger Waters dovodi 'The Wall' u Zagreb

Usporedo s demonstracijama ispunjenim zvukovima bubnjeva, premijerno je prikazan film 'One Giant Leap' ('Jedan veliki skok'),u kojem se pojavljuju mnogi poznati bubnjari sa svih pet kontinenata u svrhu naglašavanja poruke koju žele prenijeti aktivisti akcijom Sudan365.

U stvaranju filma su sudjelovali bubnjar Philip Selway iz Radioheada, Richard Jupp iz Elbowa, legedrani Nick Manson iz Pink Floyda i Stewart Copeland iz The Policea, između ostalih, a autor filma Jamie Catto, koji je poznat kao osnivač i bivši član grupe Faithless rekao je da ih uopće nije bilo teško nagovoriti na suradnju.

'Svi me pitaju da li je teško tako poznate bubnjare širom svijeta bilo teško nagovoriti na suradnju, a moje je iskustvo da je njima jako drago kada ih netko pita da sudjeluju u jednoj takvoj akciji, tako da su svi odmah pristali. Ima toliko strašnih stvari koje se događaju na svijetu, da kada netko dobije šansu da sudjeluje i učini svijet barem malo boljim mjestom, to i učini.', rekao je Jamie.

Kampanja je započela točno godinu dana prije referenduma na kojem će se odlučivati da li će Južni Sudan postati nezavisna država ili ne. Građanski rat između sjevera i juga Sudana trajao je od 1983. do 2005. godine, a krajnja bilanca je bila više nego poražavajuća – dva milijuna mrtvih i četiri milijuna prognanih. Iako su zaraćena strane 2005. godine potpisale primirje, odnosi se nisu nikada u potpunosti normalizirali.

'Ako bi referendum uzrokovao prekid primirja, to bi uzrokovalo novi val nasilja, a stotine tisuća mrtvih i prognanih bi bili posljedica. Zato smo započeli akciju, s kojom se nadamo privući pažnju internacionalne zajednice i osigurati da se tako nešto ne dogodi.', naglasio je još jednom redatelj filma Jamie Catto.

Pogledajte i poslušate u video prilogu kako je to kada neki od najboljih svjetskih bubnjara udruže snage!