Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki rockeri mogu se pohvaliti da su odsvirali najvrući koncert ove godine. Još samo da je bilo kisika...


Ono što je bilo (dakako ugodno) iznenađenje jest to da The Offspring imaju solidnu bazu vjernih obožavatelja među mladom populacijom u Hrvatskoj iako su najjači momenti grupe poput albuma 'Smash' iz 1994. i 'Americana' iz 1997. godine već 'daleka' prošlost.

Službeno otvaranje nove koncertne sezone u Zagrebu pripalo je kalifornijskom punk rock bendu The Offspring. U subotu je za tu priliku Tvornica kulture bila rasprodana, što je značilo da je jedan parametar u potpunosti poznat, a to je da će biti pakleno vruće i zagušljivo. No bilo je 'iznad' očekivanja. Publika Offspringa je u puno više raspoloženja za skakanje nego što je primjerice publika Patti Smith, koja je na istom mjestu održala koncert prije dva mjeseca.

Vezani članci PR Doris Dragović: „Osjećam se počašćeno biti gošćom bana Jelačića“ Marko Kutlić (Foto: Mario Draušnik) Uživali u njegovu glasu i stasu: Marko Kutlić ostvario snove odličnim zagrebačkim koncertom

Tvornica se tako pretvorila u ključali lonac u kojem su se u zajedničkom znoju kuhali i bend i publika. Većina pripadnika muškog spola bila gola do pojasa već na predgrupi Tito's Boys. Naravno publika je ta koja je više uživala u odnosu na legendu američkog punk rocka koja ove godine slavi 25 godina postojanja. Stoga je nešto više od sat vremena energičnog nastupa bio maksimum fizičke izdržljivosti za sve.

Da je potrajalo duže, hitna bi morala iznositi žrtve toplotnog udara, a među njima i pjevača Dextera Hollanda kojem je istinski problem bio doći do zraka i otpjevati zahtjevne visoke large po kojima je poznat i prepoznatljiv. Lista pjesama nije bila nepoznanica jer je grupa na cijeloj ovogodišnjoj 'Shit Is Fucked Up' turneji (naziv je 'hard core' izvedenica pjesme 'Stuff Is Messed Up' s recentnog albuma 'Rise And Fall, Rage And Grace') nije izmjenila, a tako je bilo i u Zagrebu.

Ono što je bilo (dakako ugodno) iznenađenje jest to da The Offspring imaju solidnu bazu vjernih obožavatelja među mladom populacijom u Hrvatskoj iako su najjači momenti grupe poput albuma 'Smash' iz 1994. i 'Americana' iz 1997. godine već 'daleka' prošlost. Energično se pjevao svaki refren i situacija je po tom pitanju bila kao iz snova i za bend i publiku.

Iako je bila puštena spekulacija da bi The Offspring mogao i nastupiti drugi dan u slučaju da se pokaže da vlada veliki interes, to se nije obistinilo, tako da je situacija u Hrvatskoj više-manje jednaka kao i u ostatku svijeta, gdje Dexter i ekipa više ne mogu napuniti velike dvorane.

A to automatski povlači i trenutak od prije pet godina kad su mnogi grupi zamjerili bahatost što nisu htjeli nastupiti u Domu sportova zbog toga jer im je oprema bila 'zapela' na slovensko-hrvatskoj granici. Tada su i organizatori i ljudi zaduženi za iznajmljivanje Doma sportova preklinjali menadžment grupe da The Offspring odsvira koncert idući dan kad nije bilo ugovorenih termina, ali je ta opcija glatko odbijena, a bend je dva dana zujao i besposličario po Zagrebu poput holivudskih zvijezda.

No pad popularnosti je najbolji način otrežnjenja, a sudbina je htjela da se zagrebačko iskupljenje dogodilo pet godina kasnije u grotlu Tvornice. E pa to se zove back to the roots 'punkeri'!

Set lista - The Offspring, Tvornica Zagreb, 5. rujna 2009.

1. Stuff is Messed Up
2. Bad Habit
3. You're gonna go far, kid
4. Come out and play
5. Lightning Rod
6. Have you ever
7. Staring at the sun
8. Gone away
9. Kristy, are you doing okay?
10. Hit that
11. Why don't you get a job?
12. Intermission
13. Americana
14. All I want
15. Pretty fly
16. (Can't get my) head around you
17. Kids aren't alright
18. Want you bad Play
19. Self esteem