Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jesu li gledatelji showa 'Britain's Got Talent' svjedočili 'umjetno poboljšanoj' izvedbi najslavnije svjetske usidjelice?


Izvedba pjesme 'I Dreamed a Dream' u showu 'Britain's Got Talent', koja je proslavila Susan Boyle diljem svijeta, bila je najobičnija - prijevara! Tako tvrdi neimanovani član produkcijskog tima tog showa, u vlasništvu Simona Cowella, kojemu magazin Evening Standard ne navodi ime.

Vezani članci Slika nije dostupna Lou Reed rasplakao Susan Boyle Slika nije dostupna SuBo kupila novu kuću pa pustila brčiće i bradu

Nije se naime radilo o klasičnoj playback rutini, već je vokal Susan Boyle, koja je zbilja pjevala uživo, digitalno poboljšan kako bi njezina interpretacija bila što bolja. Na kraju je njezin nastup ispao savršeno, a snimku je naknadno na YouTubeu pogledalo preko 47 milijuna ljudi. Kasnijim razvojem događaja, Boyle je pjevajući obišla svijet, objavila rekordno prodavani debitantski album, a uskoro je očekuje i nastup pred Papom. Je li sve zaslužan softver za 'nabrijavanje' vokala?

Sličan skandal nedavno je pogodio još jedan show Simona Cowella - 'X-Factor'. U ovom slučaju ispostavilo se da su optužbe istinite, a Cowell je produkciji zabranio upotrebu takvih softvera u budućim sezonama. Za glasine oko izvedbe Susan Boyle, produkcijska tvrtka Talkback Thames tvrdi da je 'izvedba iz kazališta vjerno prenesena na ekran'.

No, izvor Evening Standarda ima drugačiju priču. 'Digitalna obrada vokala u televizijskim talnet-showovima javna je tajna, ali i standardan način rada', kaže insajder', te nastavlja: 'Iste tehnike upotrebljavaju se u Britain's Got Talent i X-Factoru, njih radi ista produkcijska ekipa.To se radi sa svakim pjevačem, audicija Susan Boyle bila je umjetno ugođena kako bi se dobio što bolji zvuk.'

>> Susan Boyle traži partnera za duet!

'Standarne televizijske prakse uvijek zahtijevanju filtiriranje zvuka u pretprodukcijskoj fazi, no to nije nimalo utjecalo na izvedbu bilo kojeg izvođača u showu Britain's Got Talent', navodi se u priopćenju produkcijske tvrtke Talkback Thames.