Grupa Skunk Anansie priredila je antologijski nastup u Zagrebu.


Prošlo je više od dva sata od koncerta kako pišem ovaj članak, jer sam se nadala da će mi se dojam o večerašnjem nastupu Skunk Anansie u Jedinstvu donekle slegnuti kako bih mogla jasno ispričati kako je bilo. To se nije dogodilo, i dalje sam umno i tjelesno van sebe. Iza mene je, shvaćate, najbolji koncert na kojem sam ikada bila.

Očekuješ megalomaniju, očekuješ odrađen koncert velikih zvijezda koje su prvi puta došle u Zagreb uzeti pare i nastaviti s turnejom po velikim gradovima, ispred publike koja samim time što je brojnija uzvraća jačim emocijama. Da, da se kojim slučajem ne radi o Deborah Anne Dyer.

Stale smo se prijateljica i ja u prvi red kada su ljudi tek počeli navirati, metar i pol od pozornice točno iza ograde, ismijavajući naš entuzijazam uspoređujući ga s luđakinjama koje su padale u nesvijest ugledavši Elvisa.

Vezani članci Slika nije dostupna Nastup na Mars festivalu potvrdili Grad, Father i Quassar Slika nije dostupna Skunk Anansie dolazi u Zagreb!

- Pogledat ćemo izlazak benda, poslušati pjesmu, dvije i stati postrance, uzeti pivu i to - upitala me strepeći za naša rebra naslonjena na željeznu ogradu. Baš poput mene i prijateljica se artritično zakočila čim je pjevačica Skin, onako sva kao breza tanka i žilavija od svakog živučeg muškarca, poskočila na pozornicu i doskočila glasnicama na naše nepripremljene bubnjiće. Uštrcavanje vokalnog ekstazija ravno u mozak.

Skin je vanzemaljka, sada to sigurno znam

Skrenula sam u glavi, to je to, dakle pjevačica Skin je sigurno vanzemaljka. Nemoguće je nekako moguće, ova uživo pjeva bolje nego na snimkama iz studija, skakuće po zvučnicima, udara nogama o pod, poskakuje u zrak, leti s jedne strane pozornice na drugu, baca se među ljude, poigrava sa svojim glasom i ima 42 godine. Tijekom cijelog koncerta nije se zadihala.

Odjevena u crno s kričavo bijelim tenisicama prvo sam pomislila da ima ektra loš smisao za modu i humor, ali mi je kasnije postalo jasno da ništa drugo ne bi izdržalo takvu jurnjavu uzduž i poprijeko Jedinstva nego njezine džogerske tenisice sa zračnim jastucima.

Moćna crnkinja od samog početka stvorila je prisan kontakt s publikom. Od njih je, među ostalim, zatražila da ju na rukama odbace do konstrukcije krova miks pulta preko puta pozornice, udaljene 30-tak metara. Tijekom prijenosa pjevala je bez greške, a obožavateljima dopuštala da je slobodno dodiruju i ljube. Ništa seksulano, čisto božanski.

Popela se na konstrukciju, izmamila ovacije i nastavila s pjesmom. Kasnije se samo bacila nazad na rulju koja ju je koreografski dovukla nazad u sigurne ruke redara ispred pozornice.

Dalje od Skin, koja izuzetno voli to što radi i pjesmama poput 'Secretly', kojima su Skunk Anansie okončali koncert, i 'Weak' ili 'Hedonism', nitko ništa nije vidio.

Skunk Anansie najviše vole manju publiku

Očekuješ megalomaniju, očekuješ odrađen koncert velikih zvijezda koje su prvi puta došle u Zagreb uzeti pare i nastaviti s turnejom po velikim gradovima, ispred publike koja samim time što je brojnija uzvraća jačim emocijama. Da, da se kojim slučajem ne radi o Deborah Anne Dyer.

'Jebeno ste odlična publika, uživala sam, sigurno se vraćamo u Hrvatsku', najavila je pjevačica. Skunk Anansie odradio je još dva bisa. Prvi nakon zabrinjavajuće duge pauze i drugi totalno neočekivano. Ovaj drugi put kao da nisu imali namjeru, ali su se rado vratili pred zagrebačku publiku.

Najzad, bendove koji su nastupili prije Skunk Anansie, neka ne prime previše k srcu, teško se sjećam. Father je bio tradicionalno sjajan, a ni Quassar, koliko se sjećam, nisu za njima daleko kaskali. Mars Festival započeo je već u 17:55 sati nastupom grupe Eskobars na Main Stageu. Nakon njih, i prije Fathera, nastupio je riječki Grad. Postojala su još dva 'floora' - Muzika na Marsu i Net Stage koji je nastavio nakon nastupa Skunk Anansie.