Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kultni antiratni kantautor nastupit će večeras u Ho Ši Minu, nekadašnjem Sajgonu.


Nakon gotovo pet desetljeća pjevanja o ratu koji i dalje progoni generaciju Amerikanaca, legendarni američki glazbenik Bob Dylan napokon će dobiti priliku vidjeti Vijetnam u miru, javio je ABC News.

Dylan, naime, u nedjelju navečer nastupa u Sajgonu, današnjem Ho Ši Minu, a očekuje se da će otpjevati neke od svojih klasičnih antiratnih pjesama gotovo 36 godina nakon završetka Vijetnamskog rata. Svoje najpoznatije pjesme napisao je 60-ih godina prošlog stoljeća, u vrijeme kad je američki angažman u Vijetnamu počeo eskalirati.

'Glazba Boba Dylana otvorila je put na kojem se glazba koristila kao oružje protiv rata u Vijetnamu', izjavio je Tran Long An, potpredsjednik vijetnamske udruge skladatelja. Koncert u dvorani s 8000 mjesta održava povodom 10. obljetnice smrti proturatnog vijetnamskog folk pjevača Trinh Cong Sona, kojeg su mnogi zvali 'vijetnamskim Dylanom'.

Gotovo 60 posto od 86 milijuna stanovnika Vijetnama rođeno je nakon završetka rata, tijekom kojega je poginulo oko tri milijuna Vijetnamaca i 58 tisuća američkih vojnika, i mnogima od njih puno su bliže suvremene pop zvijezde od Dylana. Dylan je jedan od rijetkih vrhunskih izvođača koji nastupa u Vijetnamu, gdje su takvi koncerti iznimno rijetki zbog strogih kontrola slobode izražavanja komunističkih vlasti. Dylanovu set-listu odobrile su vlasti, ali njegov vijetnamski promotor kaže da nisu postavljena nikakva ograničenja.

Dylan je početkom ovog tjedna bio zasut kritikama nakon dva koncerta u Kini jer dopustio da mu tamošnji cenzori utječu na izbor pjesama. Tako nije mogao otpjevati dvije popularne antiratne pjesme 'The Times They Are A-Changin'' i 'Blowin' In The Wind'.

Vezani članci Slika nije dostupna Bob Dylan piše još šest knjiga Slika nije dostupna Za protestnu črčkariju Boba Dylana 300 000 dolara?

>> Umrla je muza Boba Dylana - Suze Rotolo

Human Rights Watch je zbog toga objavio priopćenje u kojem kaže da se Dylan treba stidjeti. 'Mladi Dylan nikada ne bi dopustio da mu vlada određuje što da pjeva. Imao je povijesnu prigodu prenijeti poruku slobode i nade, ali je umjesto toga dopustio cenzorske škare', dodaje se. (Hina)