Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Od Vice Vukova, velikana hrvatske glazbene scene danas su se na komemorativnom skupu u Preporodnoj dvorani palače Narodnoga doma u Zagrebu te potom na groblju Mirogoju posljednji put oprostila njegova obitelj, rodbina, prijatelji, kolege, državni i gradski dužnosnici i druge poznate osobe iz hrvatskog javnog života.


Komemorativni skup počeo je pjesmom "Suza za zagorske brege" te kratkim filmom o nastupima Vice Vukova, a nazočio mu je i predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić. 

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO Bivša NBA superzvijezda Dennis Rodman u Sjevernoj Koreji! Slika nije dostupna Vicu Vukojevića snimili u Saboru

>> Preminuo Vice Vukov 

>> Bandić: Vice Vukov trebao bi dobiti ulicu u Zagrebu

Od pobjede Vukova na festivalu u Opatiji pjesmom "Mirno teku rijeke" znalo se da je holivudski rečeno - "zvijezda rođena", rekao je Siniša Škarica iz Croatia Recordsa . Naglasio je kako je Vice stigao iz grada koji oduvijek njeguje pjevanje, pjevao je od kada zna za sebe te osvojio sve nagrade koje su se mogle osvojiti na brojnim domaćim festivalima, od Opatije do Krapine, i postao neokrunjenim kraljem '60-tih, jedne od najplodnijih dekada u povijesti hrvatske popularne glazbe. "Mi, njegove kolege, prijatelji i poštovatelji iz svijeta glazbe pamtit ćemo ga kao velikana pop glazbe, velikog pjevača, jednog od onih rijetkih koji je zabavu pretvorio u istinsku umjetnost", rekao je Škarica.

"Vice Vukov, estradni umjetnik, glazbenik, pjevač izvanrednog glasa, čovjek. Imao sam sreću bio sam njegovim suvremenikom, svjedočio sam njegovu usponu", rekao je predsjednik Hrvatskog društva skladatelja Hrvoje Hegedušić ističući kako čitav niz skladatelja za svoje uspjehe mogu zahvaliti interpretacijama Vice Vukova koji je zaista mogao pjevati sve, imao je dušu. 

"Ispunjen sam danas tugom jer našeg Vice više nema, ali i velikim ponosom što sam s tim velikim čovjekom i umjetnikom dijelio isto ozračje u jednom kratkom segmentu hrvatske kulture - Vice hvala", rekao je Hegedušić.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović rekao je kako govori, jer je slučajno u ovom trenutku predsjednik jedne političke stranke s kojom je Vukov zadnjih nekoliko godina surađivao. U dvije riječi vidim Vicu Vukova - nepravda i demokracija - nepravda koja je tih ranih 70-tih godina nanesena mnogima, koju su neki skupo platili, ali prema svima nepravda, a prema Vici Vukovu naročita nepravda. Znamo kako je on reagirao na nepravdu i to je živi primjer onoga kakva bi Hrvatska trebala biti, a kakva Hrvatska nije, rekao je Milanović.

"Tako veliki talenti kao što je on bio ne mogu imati nasljednika, netko može isto krenuti nekim dobrim putem, ali Vicu Vukova ne može nitko naslijediti", rekao je Zvonko Špišić i naglasio da će brojne snimke ostati kao trajna kulturna vrijednost ove zemlje. "Mrzio je prosječnost, nije volio ni takve pjevače, ni takve skladatelje ni takve pisce tekstova ili pjesnike - to je moralo biti uvijek sve napravljeno na najvišoj razini - i to je ono što se vidi, čuje i što će ostati", rekao je Špišić.

Arsen Dedić prisjetio se ranih godina i rane mladosti koje je proveo s Vicom, a prijateljstva s Vukovim prisjetio se i Ivo Brešan.
U predvorju Preporodne dvorane palače Narodnoga doma bila je otvorena knjiga sućuti za Vicu Vukova.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju