Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Barack Obama odao je počast američkim umjetnicima čije pjesme predstavljaju 'zvučni zapis' borbe za građanska prava šezdesetih godina prošlog stoljeća, posebice Bobu Dylanu i Joan Baez, otvarajući koncert u Bijeloj kući.


'Pokret za građanska prava podržavala je duhovna glazba inspirirana Biblijom, oživljena prosvjednim pjesmama o nepravdama koju su trebale biti ispravljene', objasnio Barack Obama je prvi crni predsjednik SAD-a.

Taj pokret, primijetio je Obama, 'proširen je folk umjetnicima poput njujorške kćeri imigranata i mladog pripovjedača iz Minnesote', Joan Baez i Boba Dylana, 'koji su pjesmama progovorili o teškoćama i nadanjima ljudi'.

Vezani članci Slika nije dostupna Umrla je muza Boba Dylana - Suze Rotolo Slika nije dostupna Bob Dylan piše još šest knjiga

'To je bio pokret potpomognut zvučnim zapisom', kazao je predsjednik glede prosvjeda i mirnodopskih akcija predvođenih Martinom Lutherom Kingom koji su doveli do ukidanja rasne segregacije u SAD-u. 'Taj zvučni zapis nije samo inspiriran pokretom, već mu je dao snagu', ocijenio je on.

'Joan Baez i Bob Dylan to su znali, kad su se jednog dana 1963. pridružili stotinama tisuća osoba na glavnom trgu u središtu Washingtona' gdje je King organizirao završetak marša za građanska prava, podsjetio je Obama.

Četrdeset sedam godina kasnije i nekoliko stotina metara od mjesta tog povijesnog događaja, predsjednik je pozvao okupljene u dvorani Bijele kuće da 'cijene glazbu...koja oslobađa naš duh, daje nam nadu i nosi nas naprijed'.

Bob Dylan je otpjevao 'The Times, they are 'a Changin' uz pratnju akustične gitare dok je Joan Baez pjevala 'We shall overcome', još jednu simboličnu pjesmu o borbi za emancipaciju crnaca.

Uz Boba Dylana i Joan Baez koji danas imaju 68 i 69 godina, na koncertu u utorak navečer sudjelovali su soul pjevači Natalie Cole, Jennifer Hudson, John Legend, Smokey Robinson i Seal, kao i glumac Morgan Freeman.

Proslava je organizirana prigodom američkog obilježavanja povijesti afroameričke zajednice u veljači.