Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon gotovo pola stoljeća pjevanja o Vijetnamskom ratu, Bob Dylan sinoć je dobio priliku tamo uživo zapjevati.


Bob Dylan je jedan od rijetkih stranih izvođača koji je na vrhu glazbenih ljestvica u Vijetnamu. Njegov nastup posebniji je zbog toga što komunistička vlast ograničava koncerte u toj zemlji, ali njegov su s oduševljenjem dočekale i mlade i stare generacije.

Vezani članci Ogromna zmija Divovska zmija prikrala se majci i djetetu usred odmora, kamera snimila majčinu reakciju Lana Jurčević: (Foto: Instagram) Fanovi su sigurni: Fotografije Lane Jurčević na zadnjem sjedištu automobila dokaz su da savršenstvo postoji

Najpoznatije pjesme Boba Dylana nastale su 60-tih godina prošlog stoljeća kada je američki angažman u Vijetnamu počeo eskalirati. 36 godina nakon završetka rata 69-godišnji Dylan dobio je priliku iz prve ruke vidjeti kako izgleda Vijetnam u miru. Osam tisuća mjesta prodano je za njegov koncert organiziran povodom 10. godišnjice smrti proturatnog vijetnamskog folk pjevača Trinh Cong Sona - poznatog kao vijetnamski Dylan.

>> Povijesni trenutak za Boba Dylana: Koncert u Vijetnamu

Iako je gotovo 60 posto stanovništva Vijetnama rođeno poslije rata, mnoge mlade generacije došle su čuti legendarnog glazbenika. U doba kada su ginuli milijuni vijetnamaca Dylanova glazba bila je poput oružja protiv rata. Antiratnih hitova ni sinoć nije nedostajalo.

Dylan je jedan od rijetkih glazbenika koji je dobio šansu nastupiti u Vijetnamu, gdje komunistička vlast strogo kontrolira sve društvene sadržaje. Njegov repertoar morao je biti odobren. Promotor tvrdi da nije bilo ograničenja, dok mnogi sumnjaju u istinitost te izjave. Naime početkom tjedna kritiziran je zbog toga što je dopustio da mu Kina u kojoj je održao dva koncerta, utječe na izbor pjesama. Pa su tako popularne antiratne pjesme 'The times they are a changin' i 'Blowin in the wind' zabranjene. Više u prilogu IZ DNEVNIKA.