Obavijesti Pretražite Navigacija
'Born This Way' = 'Express Yourself'

Je li Gaga počela otvoreno od Madonne krasti i glazbu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pjesme 'Born This Way' i 'Express Yourself' su bezobrazno slične, a još je bezobrazniji način na koji je napravljeno da budu različite.

Lady Gaga lansirala je novi sing i novi spot 'Born This Way' i time otvoreno krenula u plagiranje Madonne i u glazbenom smislu. Već tijekom ovogodišnjeg Grammyja kad je pjesma premijerno izvedena primijećena je velika sličnost s Madonninom pjesmom 'Express Yourself'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna I ona voli Farmville Lady Gaga postaje vlasnica farme Slika nije dostupna Jedva je oživjeli Gaga loša za zdravlje: Fanu od uzbuđenja stalo srce!

No sada je očito da su pjesme skoro identične. Naime 'Express Yourself' koja je bila hit singl s Madonninog četvrtog albuma 'Like a Prayer' iz 1989. godine ima akordni niz: G,C,F,C,G. Naravno ništa spektakularno za pop pjesmu, ali uhu lako uhvatljivo.

>> VIDEO: Je li otišla predaleko? Lady Gaga lansirala video spot

'Born This Way' u skoro identičnom tempu izmjenjuje iste tonove kao i 'Express Yourself', ali u nizu G, F, C, G. Obzirom da je to jedini akordni niz u cijeloj pjesmi (identičan i za refren i kitice) refreni 'Express Yourself' i 'Born This way' se potpuno podudaraju zahvaljujući nizu F,C,G.

Lady Gaga za svoj alibi može uzeti činjenicu da su akordni nizovi ne podudaraju cijelo vrijeme, no radi se o bacanju prašine u oči, kako se ne bi mogla poduzeti pravna akcija. Ovdje je riječ o plagiranju 's predumišljajem' koji mogu izvesti viješti glazbenici, što Gaga i jest. Željela je melodiju koju ima 'Express Yourself', ali je imala u vidu da mora unijeti kozmetičke prepravke koje neće znatno utjecati na harmoniju, što joj je i pošlo za rukom.

U svakom slučaju sad je više nego prije otvoreno pitanje, je li Gaga talentirana umjetnica, ili ipak plagijatorica nadarena za glazbenu reciklažu koja ustvari i nema svoj umjetnički izričaj. I također je li se prije izdavanja singla savjetuje sa stručnim glazbeno-odvjetničkim timom koji razmotri sve eventualne pravne posljedice i daje konačnu odluku?

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene