Kineski intelektualac Liu Xiaobo nije primio nagradu jer služi kaznu u zatvoru.


Glazbene zvijezde Jamiroquai, Barry Manilow, Herbie Hancock, Robyn, Florence + the Machine, Colbie Caillat, India.Aria, A.R. Rahman i Sivert Høyem okupili su se u Spektrumu u norveškom Oslou kako bi svečanim koncertom uveličali dodjelu ovogodišnje Nobelove nagrade za mir. Program dodjele vodili su holivudski glumci Denzel Washington i Anne Hathaway, a ovogodišnji dobitnik nagrade je liberalni kineski intelektualac Liu Xiaobou koji se nalazi u kineskom zatvoru.

Osuđen je prošle godine na jedanaest godina zatvora zbog 'protudržavne djelatnosti'. Naime, Liu Xiaobo je 2008. zajedno s drugim kineskim intelektualcima i borcima za ljudska prava sastavio takozvanu 'Povelju 08'. To je manifest u kojem se poziva na političke reforme i demokratizaciju u Kini. Kineski vlastodršci tu povelju smatraju provokacijom, pojašnjava ugledni hongkonški novinar Willy Lam. Peking smatra da Liu Xiaobo predstavlja čimbenik nesigurnosti koji ugrožava stabilnost te zemlje i zato mu je izrekao tako visoku kaznu.

Vezani članci Slika nije dostupna Kina osudila dodjelu Nobelove nagrade za mir Slika nije dostupna Nobelova nagrada za mir kineskom disidentu Liu Xiaobou

'Dodjela Nobelove nagrade za mir jednom osuđenom zatvoreniku pokazuje nedostatak respekta Nobelovog odbora u odnosu prema kineskom pravosuđu', odgovor je glasnogovornika kineskog Ministarstva vanjskih poslova Ma Zhaoxua na apel međunarodne zajednice da na slobodu pusti dobitnika Nobelove nagrade za mir.

Hoće li ovacije zatvoreniku posramiti odluku kineske vlasti?

'Denzel i ja vam ponosno i sretno želimo dobrodošlicu u Oslu i na ovaj koncert povodom dodjele Nobelove nagrade za mir', najavila je glumica Hathaway, a Denzel nadodao: 'Liu, večeras slavimo tebe'. 'Umjetnici iz cijelog svijeta došli su u Oslo pjevati u čast tvojoj hrabrosti i neustrašivoj borbi za ljudska prava', nastavio je glumac.

Koncert je otvoren nastupom norveškog pjevača Siverta Hoyema s pjesmom 'Prisoner Of The Row'. Sa svojom 'Nobel Peace Prize' diplomom i medaljom tužno odloženom na prazan stolac, zatvorenik Liu Xiaobo pozdravljen je ovacijama uzvanika na ceremoniji. Pjevač Jamiroquai u svojem govoru osvrnuo se upravo na taj stolac i rekao: 'Ovaj prazan stoalc je vrijedan pisanja pjesme'.

Ovo je prvi puta u 74 godine da prestižna 1.4 milijuna dolara vrijedna nagrada nije uručena dobitniku, jer je 54-godišnji Liu u zatvoru gdje služi kaznu od 11 godina, dok njegova supruga Liu Xia zbog njegovih djela osuđena na kućni pritvor. Zbog svega toga se i protestiralo ispred misije UN-a u Pekingu. Prošle godine nagrada je pripala američkom predsjedniku Baracku Obami zbog poziva na smanjenje zaliha nuklearnog naoružanja i rada za mir u svijetu.