Dvojici istaknutih hrvatskih umjetnika - rock kritičaru Darku Glavanu i maestru Vjekoslavu Šuteju Institut za hrvatsku glazbenu industriju posmrtno je dodijelio diskografsku nagradu 'Porin' 2010. za životno djelo.


Nagrade su njihovim udovicama uručili predsjednik Ivo Josipović i ministar kulture Božo Biškupić.

Vezani članci Porin Dodjela najprestižnije domaće glazbene nagrade Porin ove će se godine održati u Zagrebu, otkrili i datum Ivica Propadalo Ivica Propadalo o novoj statui Porina: "Maska je tu kao podsjetnik na dane glazbene šutnje"

U nazočnosti nekoliko stotina uzvanika, u foajeu zagrebačkoga HNK nakon pozdravnoga govora ravnatelja Instituta za hrvatsku glazbenu industriju Siniše Škarice, ministar kulture Božo Biškupić uručio je nagradu 'Porin' Glavanovoj udovici Danijeli.

Tom je prigodom podsjetio da su Glavan i Šutej rođeni u Rijeci 1951. - jedan se bavio popularnom glazbom, a drugi klasičnom, i nažalost su umrli iste, 2009. godine. Istaknuo je da je Glavan bio intelektualac iznimne kulture koji se uz rock kritiku bavio i poviješću umjetnosti, poznavajući izvrsno strip, dizajn i slikarstvo. Bavio se kustoskim poslom, priredio stotinjak vrhunskih izložaba i objavio monografiju o slikarstvu Antuna Motike, podsjetio je ministar Biškupić.

Danijela Glavan zahvalila je na tomu visokom priznanju.

Predsjednik Republike Ivo Josipović uručio je nagradu 'Porin' za životno djelo udovici velikoga maestra Ivani Šutej. Podsjetio je kako je njegov prvi susret sa Šutejem bio u vrijeme kad je bio na prvoj godini studija Muzičke akademije pa ga je njegov profesor Stanko Horvat poslao na diplomski koncert maestra Šuteja.

'Od toga trenutka pratio sam Šutejeve uspjehe u zemlji i inozemstvu i velika je sreća što su njegovi nastupi ostali zabilježeni. Njegovo djelo dio je našega kulturnog identiteta i ovo je bila prilika da se još jednom prisjetimo maestra Šuteja', istaknuo je predsjednik Ivo Josipović.