Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Poznati glazbenici nisu sigurni što da misle o Appleovoj internetskoj prodaji, no većina ih se prepustila napretku...


Sedam godina nakon što je pokrenut iTunes Store, softwer za digitalno downloadanje i kupovanje glazbe, na njemu su konačno osvanule i pjesme Beatlesa. Doduše, dok su Paul McCartney, Ringo Starr i njihovi menadžmenti razmišljali isplati li im se takav potez ili ne, svi koji su to željeli, nabavili su svaku moguću pjesmu preko raznih razmjenjivačkih web-adresa. Dakle, uglavnom ilegalno.

Vezani članci Slika nije dostupna NA RUBU PONORA Počeo sam piti zbog raspada benda Slika nije dostupna Upoznao svojeg ubojicu samo nekoliko sati prije smrti

Vlasnici autorskih prava su pod nepoznatim uvjetima prepustili iTunesu svih 13 remasteriranih albuma Beatlesa te tri komplilacije najvećih hitova. Svaka pjesma košta 1.29, albumi 12.99, a dvostruki albumi 19.99 dolara. Cijeli katalog Beatlesa moguće je kupiti za 149 dolara, a dobijete i videosnimku koncerta iz 1964. u Washingotnu.

No, upravo je ta mogućnost 'sakaćenja' albuma na proste faktore, razlog zbog kojega neki velikani glazbenog svijeta i dalje ne pomišljaju ponuditi svoje pjesme na iTunesu. 'To je kao da kažete slikaru da raskomada svoje djelo. Ako smatrate da su vaši albumi osmišljene, kreativne cjeline, tada ih morate zaštititi', rekao je Angus Young iz AC/DC za New York Times. Pjevač njegove grupe Brian Johnson nije u razgovoru za Reuters birao riječi govoreći o iTunesu: 'To je čudovište koje će ubiti glazbu ako se ne kontrolira. Sve se to, naravno, radi ne bi li se zaradilo što više novca, a svi su zaboravili na ljubav prema muzici.' No, iz AC/DC-a nisu objasnili koliko odluka da se njihov posljednji album 'Black Ice' u SAD-u prodaje isključivo na blagajnama trgovačkog lanca Wal-Mart, ima veze s ljubavlju.

Bilo je još onih koji su tako razmišljali, a na kraju su ipak pokleknuli. Metallica je popustila 2006., Led Zeppelin dvije godine kasnije, kada su sudbonosno 'OK' izrekli i članovi Radioheada.

Neki su, pak, imali loša iskustva. Prince je, recimo, poludio kada je shvatio da mu Appleov iTunes neće platiti niti centa unaprijed. 'Internet je mrtav! Internet je poput MTV-ja, u jednom trenutku je fora, a u drugom već zastarjeli medij', ljutio se Prince, koji je zadnji album '20Ten' objavio samo na CD-u nalijepljenom na naslovnicu Mirrora.

Najkomercijalniji američki country pjevač Garth Brooks, koji je dane slave proživio u devedesetima, također se ne misli tako brzo dogovoriti s čelnicima iTunesa. 'Dečki iz Applea su zbilja dragi, ali oni su u prvom redu biznismeni. Iako su sami sebe uvjerili da su spasitelji glazbe, moje albume neće dobiti na korištenje sve dok se ne počnu downloadati u komadu i po poštenim cijenama', rekao je Brooks.

Roker i bivši suprug Pamele Anderson, Kid Rock, još jedan od glazbenika koji bojkotiraju iTunes, ima zanimljivo viđenje situacije: 'Kako može svaka pjesma na iTunesu jednako koštati?! Što bi bilo kada bi svaki automobil zapadao četiri tisuće dolara? Pjesma garažnog benda iz mog susjedstva ne može jednako vrijediti kao i Springsteenova 'Born to Run'! Ne volim kad mi govore što trebam raditi, želim sam odlučiti kako će se moje pjesme prodavati.'

>> Hoće li Guitar Hero postati krvnik rock and rolla?

Osim navedenih buntovnika koji glasno izražavaju svoje nezadovoljstvo iTunesom, u Appleovoj ponudi nećete pronaći ni The Smithse, Tool, Def Leppard, Boba Segera, Black Sabbath niti Franka Zappu, osim u sklopu nekakvih kompilacija. Čelni ljudi iTunes projekta još nikad nisu htjeli komentirati napade i prigovore glazbenika. Mudro šute, zarađuju i povode se za maksimom: koga nema bez njega se može.