Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Odluka o zabrani pjevačeva ulaska u EU nazvana - neosnovanom.


Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) uručilo je u četvrtak diplomatsku notu švicarskom veleposlaniku u Hrvatskoj zbog zabrane ulaska u Švicarsku hrvatskome pjevaču Marku Perkoviću Thompsonu, priopćio je MVPEI.

Vezani članci Miroslav Škoro (Foto: Dnevnik.hr) Škoro o ZDS: Sud treba slušati, no u nekim stvarima smo pogriješili i malo zakasnili Thompsonov koncert (Foto: Dnevnik.hr) Hoće li prva osuđujuća pravomoćna presuda poklika ''Za dom spremni'' išta promijeniti?

Diplomatska nota uručena je veleposlaniku Erichu Hermannu Pircheru zbog nedavne odluke Saveznog ureda za policiju Švicarske Konfederacije o trogodišnjoj zabrani ulaska Thompsonu.

MVPEI u noti navodi da su razlozi koje su švicarska nadležna tijela navela za tu odluku neosnovani - postojanje ugroze terorizma, nasilna ekstremizma, zabranjenih obavještajnih služba, organiziranog kriminala te radnja koje ozbiljno ugrožavaju sadašnje odnose Švicarske s drugim državama ili koje su usmjerene na nasilnu izmjenu državnog poretka.

Osim toga, u noti su navedene činjenice u prilog ukidanja zabrane ulaska u Švicarsku za Marka Perkovića, među ostalima i ta da on ni u jednoj državi dosad nije bio kazneno gonjen ni kažnjavan za navedene radnje.

>> Ministarstvo vanjskih poslova stalo na Thompsonovu stranu

Ministarstvo je također izrazilo uvjerenje da će svi navedeni argumenti s hrvatske strane biti dovoljni da nadležna švicarska tijela preispitaju i ukinu odluku o zabrani ulaska u Švicarsku za Marka Perkovića, navodi se u priopćenju MVPEI-a. (Hina)