Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Matko Jelavić se za InMagazin prisjetio svojih početaka, a bez dlake na jeziku progovorio je i o uništenju domaće zabavne glazbe.


'Ne možemo reći da hrvatska glazba ispunjava svoju društvenu ulogu, ona je potisnuta, ona je falsificirana, korumpirana, ima puno zlog jezika u cijeloj toj priči, puno govora mržnje. Ne može na ovaj način jedna umjetnost, bilo koja, funkcionirati. Na tom pitanju treba počet radit. Dosad se 20 godina nije radilo, vrijeme je da se počne raditi', riječi su to Matka Jelavića, pjevača koji je prije 23 godine na Splitskom festivalu izveo jedan od najvećih domaćih hitova 'Majko stara', koji je i danas zaštitni znak njegove karijere.

Vezani članci Zbor Supertalent, Martina Tomčić plače (Foto: Screenshot Nova TV) Martina Tomčić o imidžu najstrože članice žirija: ''Nikad se nisam išla protiv toga boriti...'' Team Babe (Foto: IN Magazin) Bilmanov zlatni gumb iznenadio sve prisutne: "A nek vam bude, dođite vi nama opet!"

Pedesettrogodišnji Jelavić je karijeru započeo kao najmlađi član kultne rock-grupe Metak, koja je svojim neprolaznim hitovima 'Da mi je biti morski pas', 'Ona ima svoju dragu mamu' i 'Šijavica' otvorila vrata splitskim rokerima.

'Nije meni bila namjera pjevat, ja sam onako pisao pjesme, svirao bubanj i dogodilo se godinu dana nakon te avanture s Hrnićem da sam napisao pjesmu ''Majko stara'' i trebalo je naći pjevača', objasnio je Jelavić. Srećom, nije uspio naći pjevača koji će otpjevati 'Majko stara' bolje od njegove demo snimke, pa zapjevao sam.

Bio je to početak samostalne pjevačke karijere kakav Matko nije mogao ni sanjati. Prva nagrada publike, nagrada za najveći hit tadašnje države 1988. godine, zlatna ploča za preko 600.000 prodanih nosača zvuka, te ogroman broj koncerata u zemlji i inozemstvu samo su neki od rezultata hita 'Majko stara'.

Danas, nakon 23 godine pjevačke karijere, Matko svojim brojnim pjesmama najviše dira srca naših iseljenika. 'Evo u zadnja 3 mjeseca sam praktički obišao po tko zna koji put cijeli svijet, obišao sam naše iseljeničke klubove i vrlo lipa mista u Americi, Sjevernoj Americi, Australiji i Novom Zelandu', kazao je pjevač. Ne propustite cijeli razgovor s Matkom Jelavićem u video prilogu InMagazina.

>> Jasmin Stavros - alkohol i kokain ili Sveto pismo?