Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ivan Dečak podijelio je s nama uspomene na prvo desetljeće bučnog djelovanja grupe Vatra.


Deset godina 'službenog' staža, pet studijskih albuma, stotine koncerata i aktualna turneja kojom će se te brojke dostojno obilježiti - to je trenutačna bilanca rock and roll manufakture zvane Vatra. Na papir smo Ivanu Dečaku, gitaristi, pjevaču, tekstopiscu i frontmanu benda, stavili fakte koji su dosad obilježili postojanje njegove virovitičko-zagrebačke grupe i dali mu da napiše što želi.

Vezani članci Ministar obrane Mario Banožić i Ivana Pezo Moskaljov - 2 Ministar Banožić o aferama u oružanim snagama, istragama koje se vode, ali i obaveznom cijepljenju u vojsci: "Loše je isprezentirano da je netko to naredio" Albina Grčić Albina živi svoj san! Objavila je novi zarazni hit, a otkrila nam je i zašto uskoro putuje u Poljsku

Kratka inventura postignutog kroz Dečakova prisjećanja je pred vama, a treba li vam dodatno uvjeravanje pridružite se Vatri na nekom od datuma turneje 'Odbrojavanje'. Zagrebački dejt je 7. svibnja u KSET-u, što Ivan Dečak najavljuje kao ekskluzivan koncert s gostima i ograničenim brojem ulaznica.

1995. - Prvi dani u Virovitici
- Vatra je tada zapravo postojala više kao ideja, u to smo vrijeme počeli održavati prve probe u mojoj garaži. Na tim početnim probama prisustvovali smo Boris, Mario i ja. Volim reći kako su do '99. postojale različite frakcije Vatre, da bismo konačno početkom '99. pronašli pravu ekipu za jednu ozbiljnu ekspediciju.

'Izmedju nas', 1999.
- Potpisivanjem ugovora sa Jabukatonom započinjemo sa snimanjem prvog albuma. Producent prvog albuma bio je Denyken.Usudim se reći kako nam je u to vrijeme bio poput učitelja, gurua, 'iscjeljitelja'. Irena je još bila u gimnaziji, ja sam baš u to vrijeme krenuo na faks, pa nam je njegovo iskustvo, u tim početnim fazama, puno pomoglo. Za snimanje albuma dobili smo kuću u Virovitici, u kojoj smo živjeli kao mala komuna, a sve što smo proživljavali u nekih 2 mjeseca neprekidnog druženja ostaje zabilježeno na 'Između nas'.

Zagreb Gori, 2000.
- Prvi veliki koncert Vatre. Zagreb, Šalata… Bili smo klinci, mislim da sam se usr'o od treme. Ali znam da smo ga dobro roknuli. Nakon nastupa slavili smo do duuuugo u noć, kažu oni koji se sjećaju. ;)

'Andjeo s greškom', 2002.
- Snimanje 'Anđela' bilo je dosta mučno i dugotrajno, a kako smo mi i Denyken bili u nekoj čudnoj fazi, negdje sam zametnuo foldere sjećanja na to snimanje. Kao nekakvo svjetlo u mraku blješte pjesme kao što su 'Sunce' i 'Želim biti ti', koje su i danas sastavni dio našeg repertoara.

Katastrofa s hard-diskom
- Možda upravo zbog tog brisanja kompletnog 'Anđela' nerado prizivam sjećanje na to vrijeme, ali premda zvuči izlizano, fakat vrijedi ona stara: 'Što te ne ubije, ojača te'.

Koncert sa Simple Minds, 2003.
- Putovali smo u kombiju na naš koncert u Ljubljanu. Zazvonio je telefon i iz Dallas Recordsa su nas pitali: 'Što bi rekli kada bi vas Simple Mindsi pozvali za goste na svoj koncert na Šalati?' SEREŠ!?? Nakon ponovnog višemjesečnog snimanja drugog albuma 'Anđeo s greškom', to gostovanje dolazi kao katarza. Nikada neću zaboraviti ispijanje piva sa Jimom Kerrom na podu backstagea.

'Prekid programa', 2004.
- Kako u stvarnom životu, tako je i za život Vatre 'Prekid' zapravo prekretnica. Desili su se prvi hitovi 'Gorim', 'Anđeo s greškom', u kojem smo ugostili Mileta Kekina, 'Alkohol'... Stvara se publika, svira se sve više…

'Aritmija', 2006.
- Na 'Aritmiji' smo se zapravo oprostili od Denykena, taj je album bio zatvaranje jednog poglavlja. 'Ruska' i 'Mornarska majica' predstavljaju perjanicu albuma. Točno smo znali kakav zvuk želimo, pa je snimanje albuma bilo jako brzo. Zanimljivo je da su pjesme za album dobrim djelom nastajale na tonskim probama za vrijeme koncertiranja sa albumom 'Prekid programa'.

Turneja s grupom Ramirez
- Zapravo je trebao biti samo koncert u Tvornici, ali se uskoro pojavio interes da istu stvar napravimo u Osijeku, Splitu, Rijeci… Kako se i inače puno družimo, a tulumarenje niti jednima niti drugima nije strana riječ, bilo je to zanimljivo iskustvo kojega se uvijek rado sjetim.

>> Vatra: 'Polusvijet je zauzeo medijski prostor'

'Sputnik', 2008.
- Konačno usklađujemo termine sa Jurom i Pavlom (producenti i pokretačka snaga skupine Svadbas), te ih angažiramo kao nove producente Vatre. Pokazalo se da ta suradnja dobro funkcionira, doprinijeli su stvaranju novog zvuka Vatre. Osim profesionalne povezali smo se i na privatnoj razini, pa jedva čekam ulazak u studio i rad na novom albumu.