Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na trećem po redu 'Koncertu za život', Zaklade Ane Rukavine pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ive Josipovića i Grada Zagreba, Zagrebačka filharmonija izvest će Carminu Buranu Carla Orffa (kantata za sole, zbor i orkestar).


Prvorazredni mladi hongkoški dirigent Perry So ravnat će orkestrom, akademskim zborom Ivan Goran Kovačić i solistima: Ivana Lazar (sopran), Ljubomir Puškarić (bariton) te Marko Cvetko (tenor), a 'Koncert za život' održat će se u sjećanje na Anu Rukavinu i maestra Vjekoslava Šuteja, dan nakon Aninog rođendana i četvrte obljetnice osnivanja javne Banke matičnih stanica krvi iz pupkovine 'Ana Rukavina'. Doniranom krvi, od pokretanja Zaklade do sada, spašeno je devet života što je najveća vrijednost Anine ostavštine!

Vezani članci Marija Rukavina Na koncertu "Želim život" prikupljeno ukupno više od milijun kuna! "Nemam riječi kojima bih zahvalila tisućama dobrih ljudi" Slika nije dostupna Koncert 'Za život' posvećen Ani Rukavini i Vjekoslavu Šuteju

Sav prihod od ulaznica namijenjen je Zakladi Ana Rukavina s ciljem prikupljanja sredstava za HLA tipizaciju uzoraka krvi potencijalnih darivatelja, te edukacije o značaju doniranja koštane srži i matičnih stanica, a do kraja ožujka dostupan je i humanitarni broj 060 900 pozivom na koji se donira 5 kn (+PDV) za Zakladu.

NovaTV kao socijalno odgovorna kompanija podržava Zakladu Ana Rukavina i hvalevrijednu akciju prikupljanja dodatnih sredstava sa ciljem povećanja Registra matičnih stanica krvi iz pupkovine te edukacije o značaju doniranja koštane srži i matičnih stanica.

U Hrvatskoj postoje dvije vrste banaka za pohranu matičnih stanica iz pupkovine, dobrovoljna javna koja nosi ime 'Ana Rukavina' i obiteljska, odnosno banka umbilikalne krvi za vlastite potrebe. Obje banke nalaze se u Kliničkom bolničkom centru Zagreb.

Javne banke su neprofitne ustanove i pohranjuju krv iz pupkovine za opću dobrobit. One su povezane u međunarodnu mrežu pa pohranjeni transplantati mogu biti korišteni za liječenje bolesnika širom svijeta dok se u obiteljskim bankama pohranjuje krv iz pupkovine za osobne potrebe kako bi u slučaju potrebe bile iskorištene u liječenju članova obitelji.

Javne banke krvi iz pupkovine dostavljaju podatke o raspoloživim transplantatima nacionalnim Registrima dobrovoljnih darivatelja matičnih stanica koji su povezani u međunarodnu mrežu. Kada nekom bolesniku zatreba liječenje transplantacijom krvotvornim matičnim stanicama, pretražuju se Registri. Kad se krv iz pupkovine obradi, testira/tipizira i pohrani dostupna je svakom bolesniku u Hrvatskoj ili u svijetu.

Krv iz pupkovine je označena jedinstvenim identifikacijskim brojem i prijavljena u nacionalni i internacionalni registar koštane srži i krvi iz pupkovine. Šanse da donirana krv bude izdana je 15 % nakon što prođe deset godina od uvrštenja u Registar. Obiteljska banka, odnosno banka krvi iz pupkovine za vlastite potrebe, ne ulazi u dobrovoljni Registar krvi iz pupkovine, jer nije namijenjena za liječenje drugih osoba osim članova obitelji.

NovaTV kao socijalno odgovorna kompanija podržava Zakladu Ana Rukavina i hvalevrijednu akciju prikupljanja dodatnih sredstava sa ciljem povećanja Registra matičnih stanica krvi iz pupkovine te edukacije o značaju doniranja koštane srži i matičnih stanica.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju