Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mjuzikl Billy Elliot, o rudarevu sinu koji voli balet dobio je 15 nominacija za nagradu Tony i izjednačio rekord u broju nominacija što ga je 2001. postavila komedija The Producers koja je na kraju 12 Tonyja i osvojila.


Komad u režiji Stephena Daldryja i s glazbom Eltona Johna natječe se u kategoriji najboljega novog mjuzikla s komadom 'Next To Normal' koji ima 11 nominacija, te sa 'Shrek: The Musical i Rock of Ages'.

Vezani članci Dodjela nagrade Tony 2019. (Foto: Getty Images) Mjuzikl "Hadestown" dominirao 73. dodjelom nagrada Tony za najbolja ostvarenja na Broadwayu Ples sa zvijezdama, Josipa Pavičić Berardini i Damir Horvatinčić (Foto: Nova TV) Napeta završnica showa: Plesna avantura gotova je za Josipu i Damira, žiri je za ostale parove bio široke ruke!

Trojica dječaka koja dijele naslovnu ulogu, David Alvarez, Trent Kowalik i Kiril Kulish zajedno su nominirani za nagradu za najboljega glumca u mjuziklu.

U kategoriji obnovljena starog mjuzikla bit će hvaljeni 'Kosa' i 'Priča sa Zapadne strane' te 'Pal Joey' i 'Guys and Dolls'.

Za najbolju dramu natječu se 33 Variations, Dividing the Estate, God of Carnage te komad nazvan 'reasons to be pretty'.

Billy Elliot već je bio veoma uspješan u Londonu kad je u studenome prošle godine premijerno izveden u New Yorku, a redatelj Daldry, nominiran za najboljeg redatelja mjuzikla, temelji ga na istoimenu filmu iz 2000.

U nekoliko glumačkih kategorija izvođači iz istoga komada natječu se jedni protiv drugih. Redatelj Matthew Warchus otišao je korak dalje i natječe se protiv sebe: nominiran je za režiju 'God of Carnage' i za 'The Norman Conquest'.

Zapravo, na internetskoj se stranici TonyAwards.com s popisa nominacija vidi da je cijela postava komada 'God of Carnage' nominirana. James Gandolfini i Jeff Daniels bore se za nagradu za najboljega glumca. Isto tako i Marcia Gay Harden i Hope Davis, u kategoriji najbolje glumice.

63. dodjela nagrada Tony bit će 7. lipnja u New Yorku.