Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najbolji glumci su Sandra Bullock i Jeff Bridges.


Najskuplji i najisplativiji film svih vremena, znanstvenofantastični 'Avatar' redatelja Jamesa Camerona, bio je nominiran u devet kategorija, jednako kao i film Cameronove bivše supruge Kathryn Bigelow, 'The Hurt Locker'.

Vezani članci Slika nije dostupna Oscar 2011: Zvijezde na crvenom tepihu Slika nije dostupna Najljepše oskarovske frizure

Dodjela Oscara održala se u Kodak Theatreu u Hollywoodu, prenosilo ju je 26 kamera, a čak 5777 članova Akademije odlučilo je da je 'The Hurt Locker' najbolji film.

No, prije nego su se počeli dijeliti zlatni kipići, bio je trenutak za crveni tepih kojim se prošetalo oko 1500 celebrityja. Oči su ponajviše bile uprte u večernje haljine, frizure i smokinge. Također, željno su se iščekivali popularni holivudski parovi koji uvijek dodatno začine večer dodjele glumačkih nagrada.

Penelope Cruz pojavila u se lijepoj crvenoj haljini i kaže da se osjeća 'kao veteranka', jer je prošle godine osvojila Oscara. Mo'Nique, najveća favoritkinja u kategoriji za sporednu glumicu, odjenula je prozračnu plavu haljinu.

George Clooney: 'Hvala svima koji su pomogli u spašavanju ljudi s Haitija', njegove su prve riječi u obraćanju gledateljima. A tu je i Sandra Bullock, koja je nedavno primila nagradu i za najgoru glumicu, pojavila se u blještavoj haljini popunjenoj crvenim ružem. Ona inače nije poznata u modnim krugovima, ali je večeras zabljesnula.

Jennifer Lopez nikada nije bila nominirana za Oscara: 'Morate se dobro osjećati. Ova haljina je super, mogu se micati bez problema', rekla je pjevačica koja će biti jedna od najavljivačica. Sarah Jessica Parker pojavila se u Chanelovoj haljini, a gledat ćemo je i u novom nastavku filma 'Seks i grad'. Uz nju će kao prezenter za nagradu za kostime biti i dizajner Tom Ford.

Cameron Diaz također nije nominirana za Oscara, ali je prelijepa na crvenom tepihu, u neobičnoj haljini Oscara de la Rente, a mnogi je smatraju jednom od nabolje odjevenih žena današnjice.

Kate Winslet: 'Lijepo je za promjenu sjediti sa strane i uživati u dodjeli, a drugi neka se znoje', rekla je lijepa glumica. Gabourey Sidibe: 'Ja sam jako ponosna na sebe jer sam ovdje', rekla je mlada glumica.

'Najboji dio je ući unutra i uživati u mojim Jimmy Choosicima', rekla je Maryl Streep, favoritkinja za večerašnju nagradu za najbolju glumicu. Odjenula je lijepu elegantnu bijelu haljinu s decentno otvorenim dekolteom.

Koreografskim spektaklom počeo je svečani uvod u 82. po redu Oscare. Aled Baldwin i Steve Martin voditelji su dodjele. Predstavljaju jedan drugoga na njima svojstven način.

'Dobrodošli na Oscare koje svi žele, ali do njih nije lako doći', rekao je Steve i podsjetio se kako je Maryl Streep posebna zbog broja dosadašnjih nominacija. Dobila je zasluženi pljesak.

Voditeljskom paru je, naravno, u oko upao James Cameron za kojega su morali komentirati kako je u istoj prostoriji njegova bivša supruga s kojom se bori za nagradu za najbolji film.

Penelope Cruz prezenterica je koja je najavila nominirane za najbolju sporednu mušku ulogu. Dobitnik je Christoph Waltz, za ulogu u filmu 'Inglourious Basterds'. 'Uvijek sam htio otkriti neki novi kontinent, a onda sam se upoznao s Quentinom Tarantinom. Bacio je scenarij ispred mene, Brad Pitt mi je pomogao pronaći se u ulozi, ako i mnogi drugi. Nikad vam svima neću dovoljno moći zahvaliti'.

Među pet naslova u kategoriji za najbolji dugometražni animirani film Oscara je odnio 'Nebesa' Petera Doctera: 'Svi koji su radili na ovom filmu trebali bi stajati uz mene na pozornici. Raditi ovaj film bila je prava avantura. Hvala svima, pogotovo mojoj supruzi'.

Pjevačica Miley Cyrus najavila je nominirane za najbolju originalnu pjesmu, a Oscar je pripao Ryanu Binghamu i T Boneu Burnettu za pjesmu 'The Weary Kind' u filmu 'Crazy Heart'.

Prezenteri nagrade za najbolji originalni scenarij su Tina Fey i Robert Downey Junior. Oscara je dobio Mark Boal za film 'The Hurt Locker'. 'Hvala Akademiji. Ovo je veća čast nego što mislite. Hvala timu, i posebno redateljici Kathryn Bigelow, posebno hvala njoj. Ovo je tvoja nagrada'.

Uslijedila je nagrada za kratkometražni animirani film. Pobijedio je francuski film 'Logorama' redatelja Nicolasa Schmerkina: 'Ne izgleda baš kao francuski film. Želim zahvaliti sponzorima i niti jedan logo nije oštećen. Pljesak molim za ostale redatelje. Radili smo šest godina za tih 16 minuta. Trajalo je dugo, hvala vam puno', nagradu je primio producent.

Oscara za najbolji kratkometražni dokumentarni film dobili su Roger Ross Williams i Elinor Burkett za film 'Music by Prudence'. Nadalje, nagradu za najbolji kratkometražni igrani film osvojio je 'The New Tenants'. Nagradu su primili tvorci filma Joachim Back i Tivi Magnusson.

Ben Stiller na pozornici se pojavio kao Na'vi, plavi lik iz Cameronovog 'Avatara'. Najavljuje kategoriju najbolje maske. Pobjedu je, očekivano, dobila maska u filmu 'Star Trek', na kojem je bilo najviše rada. Nagrađeni su Barney Burman, Mindy Hall i Joel Harlow. Svima je prva nominacija i prvi Oscar.

Najboljim scenarijem prema predlošku proglašen je 'Precious: Based on the Novel 'Push' by Sapphire' scenarista ja Fletchera: 'Ne znam što da kažem. Ovo je za sve koji rade na svojim snovima svaki dan. Cijela ekipa, svi koji su vjerovali u mene. Mojoj dvojici braće koji su me poticali na sve načine. Mojoj majci, mojem ocu Alfonsu koji nas je svemu naučio. Hvala svima', prvi je emotivni govor u večeri. Ovo mu je prva nominacija i pravi Oscar.

Queen Latifah najavila je počasne Oscare koji se dodjeljuju za poseban doprinos filmskoj industriji. A ti su Lauren Bacall i Roger Corman!

Najbolja sporedna ženska uloga - Mo'Nique

Sljedeći na pozornici je oscarovac Robin Williams koji je najavio nominirane za najbolju sporednu žensku ulogu. Pet izvanrednih glumica zadale su muke žiriju. Sve do jedne odlične, ali samo je jedan zlatni kipić. Ipak, kocka je pala i nagrada je pripala Mo'Nique za film 'Precious: Based on the Novel 'Push' by Sapphire': 'Prvo, želim zahvaliti Akademiji koja nagrađuje glumu, a ne politiku. Hvala i Oprah Winfrey jer je zbog nje za film čuo cijeli svijet', rekla je glumica.

Sigourney Weaver pojavila se u prelijepoj crvenoj haljini najavila je nominirane u kategoriji scenografija. Svojeg prvog Oscara dobio je 'Avatar'. Stručnjaci u ovom području su Rick Carter i Robert Stromberg: 'James Cameron, ovaj Oscar tebe gleda. Tvoja vizija je tako duboka. Znaš, prije 13 godina doktori su mi rekli da neću preživjeti i mislio sam da se ovaj san neće obistiniti, i evo nas', emotivno se osvrnuo Stromberg. Ekipi je ovo prva nominacija u karijeri.

Za najavu za najbolju kostimografiju zaduženi su Sarah Jessica Parker i modni kreator Tom Ford. Modni mogul i modna ikona. Dobitnica nagrade je kostimografkinja Sandy Powell za film 'The Young Victoria'. Ovo joj je treći Oscar: 'Posvetila bih ovu nagradu onima koji ne rade kostime za filmove. To je za vas, ali ja ovaj kipić ipak nosim svojoj kući'.

Najbolji zvuk i najbolja kamera

Nagradu za montažu zvuka dobio je film 'The Hurt Lockeer'. To je prvi Oscar za Paula N.J. Ottossona. Zahvalio je redateljici, timu, obitelji i Akademiji. Nagradu za miksanje zvuka odnio je film 'The Hurt Locker' i ponovno Paul N.J. Ottoson zajedno s Rayem Beckettom.

Sandra Bullock, noćas nominirana za Oscara, najavljuje kategoriju 'najbolja kamera'. Dobitnik je Mauro Fiore za film 'Avatar', što je očekivano zbog nove tehnike primijenjene u 'Avataru'. 'Hvala vizionaru Jamesu Cameronu. Hvala mojim roditeljima, koji su u ovu zemlju došli sa četiri kovčega. Hvala mojem timu, živjela Italija. I naravno, puno drugim ljudima, ovo je divna čast'.

Slijedi kategorija bez izrazitih favorita, svaki od pet predloženih filmova lako može doći do nagrade, a radi se o najboljoj glazbi za film. Nagrađenima je Oscara uručila prelijepa glumica i pjevačica Jennifer Lopez. Zlatni kipić pripao je filmu 'Up' i Michaelu Giacchinou: 'Hvala ekipa, kad sam umirao i pitao tatu jel mogu dobiti njegovu kameru, dobio sam je i počeo snimati. Svim klincima koji to žele raditi savjetujem da krenu i snimaju što žele'.

Još jedna nagrada 'Avataru'

Film koji je osvojio nagradu u kategoriji 'najbolji vizualni efekti' je, očekivano, 'Avatar'. To je vjerojatno najzasluženija nagrada za ovaj film. Nagradu je primio Joe Letteri, kojem ovo nije prvi Oscar: 'Hvala, 'Avatar' je film koji vas uči gledati svijet drugačijim očima. Hvala Jamesu Cameronu na viziji. Hvala svim glumcima i povjerenju svih njih. Svijet u kojem živimo jednako je nevjerojatan kao onaj koji smo za vas snimili. Hvala.'

Matt Damon je sljedeći najavljivač koji je ovoga puta bio zadužen za najavu najboljeg dugometražnog dokumentarnog filma. Oscar je pripao aktivistima Louie Psihoyos i Fisher u Stevensu za film 'The Cove' koji govori o dupinima.

Četvrti Oscar za 'The Hurt Lockera'

Kategorija najbolje montaže okupila je najjača imena ovogodišnjih Oscara, a pobjeda je pripala montažerima Bobu Murawskom i Chrisu Innisu za film 'The Hurt Locker', filmu kojem je ovo večeras četvrti Oscar.

Slijedi nagrada za najbolji film koji nije na engleskom jeziku, odnosno najbolji strani film. 'The Secret in Their Eyes' ('El Secreto de Sus Ojos'), argetinski film redatelja Juana Joséa Campanella pobjedio je u toj kategoriji.

Najbolja muška uloga - Jeff Bridges

Jedna od najičekivanijih nagrada ona je za glavnu mušku ulogu! Glumce su najavljivali partneri iz filmova, jednog po jednog, detaljno i u superlativima. Mada su svi zaslužili priznanje za ostvarenje u tim filmovima, prema odluci Akademije najbolji je Jeff Bridges za ulogu u filmu 'Crazy Heart': 'Woow, hvala! Oh, moj tata, moja mama, tako volim showbizz! Ovo je i njima u čast. Želim zahvaliti Scottu Cooperu, hvala na izvrsnosti. Hvala ti! I hvala na divnoj ekipi koja nas je držala na okupu! Specijalno zahvaljujem svojoj supruzi s kojom sam u braki više od trideset godina!'

Najbolja ženska uloga - Sandra Bullock

Kao što smo prethodno najavili, teško je odabrati najbolju glumicu u glavnoj ulozi, jer su sve jednako izvrsne. Akademija se tu morala pošteno oznojiti, kako bi Oscara dala u prave ruke. No, ipak, najboljom glumicom proglašena je Sandra Bullock, a nagradu joj je uručio dvostruki dobitnik Oscara Sean Penn. Sandri je ovo prva nominacija i prvi Oscar:

'Je li sam ovo doista zaslužila? Voljela bih zahvaliti Akademiji što sam posljednjih mjesec dan provodila snajboljim umjetnicima na svijetu. Ovu nagradu i večer posvećujem svim glumicama koje su nominirane u istoj kategoriji. Imam toliko ljudi kojima želim zahvaliti, obitelji, hvala svima koji su mi dali priliku napraviti nešto novo. Glumcima, svima koji su bili dragi kada ja nisam bila raspoložena, svima koji nisu. Nemam vremena zahvaliti svima', rekla je Sandra i na kraju govora umalo briznula u plač.

Najbolja redateljica - Kathryn Bigelow

Prvi puta u povijesti mogla biti žena. Na pozornicu je stala Barbra Streisand. 'Hvala vam svima na doprinosu', rekla je pjevačica i najavila nominirane. Za najbolju redateljicu proglašena je Kathryn Bigelow, što je čini četvrtom ženom koja je nominirana u ovoj prestižnoj kategoriji:

'Nema načina da ovo objasnim. Ovo je za cijeli život. Hvala svakom članu Akademije. Ne bih ovdje bila da nema Marca Paula koji je napisao najbolji scenarij. Imala sam divnu ekipu, bez kojih ne bih uspjela. Tajna režiranja je kolaboracija i timski rad. Hvala i ljudima iz Jordana koji su bili susretljivi tijekom snimanja'.

Najbolji film, bez previše najave, bez previše pričanja i bez okolišanja je 'The Hurt Locker'! 'Ovo je promašilo sve snove. Možda se nekome nji ne sviđa film, ali ovo je nešto najposebnije što smo dođivjeli. Hvala svima koji su nas nagradili nagradom o kojoj nismo ni sanjali', rekao je Marc Boal.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju