Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Godine 1931. Jackie Cooper bio je nominiran za ulogu u filmu 'Skippy'.


Jackie Cooper, američka dječja filmska zvijezda 30-ih godina prošlog stoljeća, a kasnije u karijeri priznati glumac, producent i redatelj, umro je u 88. godini u Santa Monici.

U dobi od devet godina Cooper je postao najmlađi glumac nominiran za Oscara za glavnu mušku ulogu 1931. godine za film 'Skippy', što je rekord koji i danas stoji.

'Skippy' je bio filmska adaptacija tada vrlo popularnog dječjeg stripa. Film je režirao Cooperov ujak Norman Taurog i u sceni u kojoj je trebao prisiliti svog nećaka da gorko zaplače morao se pretvarati da je na filmskom setu ubio njegova psa. Varka je u potpunosti uspjela, a Cooper je pedeset godina kasnije napisao autobiografiju pod naslovom 'Ne pucajte u moga psa'. Suzama unatoč, Cooper nije dobio Oscara, ali njegov ujak za režiju jest.

Cooper je kao dječak nastavio glumiti u filmovima, a najpoznatija mu je uloga iz toga razdoblja ona u filmu 'The Champ', koji je bio nominiran za najbolji film. Film je slavni remake doživio 1979. godine pod redateljskom palicom Franca Zeffirellija i uz glumačke nastupe Jona Voighta, Faye Dunaway i tadašnje dječje zvijezde Rickyja Schrodera.

Kasnije u karijeri Cooper je glumio u kazalištu, bavio se produkcijom i režijom, a najpoznatiji filmski nastup mu je uloga glavnog urednika lista Daily Planeta u 'Supermanu'. (Hina)

Vezani članci Slika nije dostupna Otac koji je sina ostavio u autu istraživao koliko životinji treba da umre u sličnim uvjetima Slika nije dostupna Nitko nije znao: Sudbonosno 'da' izrekla još u - lipnju!