Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Od posljedica raka pluća u 80. godini života umrla je engleska glumica Jean Merilyn Simmons.


Glumiti je počela kao tinejdžerica i to pretežno u britanskim filmovima, da bi se nakon 1950. godine počela pojavljivati i u američkim blockbusterima. Veliki uspjeh  Jean Merilyn Simmons postigla je mjuziklom 'Guys and Dolls' u kojem glumi i pjeva s Marlonom Brandom i Frankom Sinatrom. Zatim je uslijedio izuzetno uspješan film 'Spartacus' iz 1960. godine redatelja Stanleya Kubricka u kojem glavnu ulogu tumači Kirk Douglas.

Lijepa i skromna osvojila Oscara i Emmyja

Vezani članci Slika nije dostupna Pjesma 'My Way' izazvala niz ubojstava Slika nije dostupna Jackie Collins: S 15 godina sam spavala s Marlonom Brandom

Simmonsova je osvojila Oscara za najbolju sporednu ulogu Ofelije u 'Hamletu' iz 1948. godine i bila nominirana za najbolju glumicu za ulogu u filmu 'The Happy Ending' iz 1969. godine koji je režirao njezin drugi suprug Richard Brooks. Do 1980. godine pojavljivala se uglavnom u američkim televizijskim mini-serijama i 1983. godine osvojila Emmyja za ulogu u 'The Thorn Birds'. Na filmsko platno vratila se prije 15 godina, kada je uz Winonu Ryder i Annu Bancroft glumila u filmu 'How to Make an American Quilt'.

Bila je izrazito lijepa žena, skromna i lijepo odgojena. Udavala se dva puta; prvi put 1950. godine za Stewarta Grangera od kojeg se razvela deset godina kasnije i te iste godine, samo šest mjeseci kasnije, ušla u drugi brak s redateljem Richardom Brooksom, od kojeg se razvela 1977. godine. Obojica su bila znatno starija od Jean, ali je glumica uporno tvrdila da u muškarcu nikada nije tražila očevu figuru. Izgubila je dvije kćeri - Tracy Granger i Kate Brooks. Do smrti je živjela u kalifornijskoj Santa Monici zajedno sa svojim psima i mačkama.