Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Raznorazna umjetnička djela koja je tijekom života prikupljao glumac Denis Hooper prodavat će se na aukciji kuće Christie's u New Yorku.


Kolekcija sadrži više od 200 radova, uključujući one Jeana-Michela Basuiata i Andyja Warhola. Glasnogovornica kuće Christie's Cathy Elkies kolekciju je opisala kao 'osobno, ultimativnu, smislenu i značajnu za tržište'.

Vezani članci Stjepan Tadić, Hrvatske planine (Foto: Lauba) Istražili smo tržište umjetnina u Hrvatskoj: Malo tko ulaže u mlade, evo koji su umjetnici najviše na cijeni Ilustracija (Foto: AFP) Napila se pa napravila štetu od 300.000 dolara: Vrijedne slike poderala i zalijevala vinom

35 djela u studenom idu 'pod čekić' u studenom, a još jedna aukcija Hooperove kolekcije održat će se u siječnju naredne godine. Očekuje se kako će najvišu cijenu postići neimenovana djela Jeana-Michela Basuiata te da bi mogla postići cijenu do sedam milijuna dolara. Hooperov portret iz 1971. godine iz radionice Andyja Warhola trebao bi, prema procjenama, postići cijenu od 1,2 milijuna dolara. Iz kolekcije će se prodavati i djela Roberta Rauschenberga, Wallacea Bermana, Brucea Connera, Keitha Haringa, Marcela Duchampa i Julian Schnabel.

>>Imanje pokojnog Dennisa Hoopera prodaje se za 6,2 milijuna dolara

Denis Hooper koji je režirao i glumio u filmu 'Easy Rider' iz 1969. godine umro je u svibnju ove godine od raka u dobi od 74 godine. 'Denis Hooper je bio besprijekoran stvoritelj', rekao je Marc Porter, čelnik kuće Christie's. 'Njegova zamišljena, osobna zbirka umjetnina zorno je prikazivala njegove snažne i duboke poveznice s umjetnicima čija je djela tako strastveno prikupljao', nadodao je Porter.