Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

'Crazy Heart' zaslužuje svaku pohvalu i predstavlja vrlo ugodno iznenađenje, za razliku od filma 'Nevolje u raju' koji spada u onu vrstu podmuklih filmova koje polako počinjete mrziti negdje oko sredine, a do kraja vam postanu nepodnošljivi.


Kino: CRAZY HEART - Ocjena: 8/10

(Crazy Heart) Režija: Scott Cooper, Uloge: Jeff Bridges, Maggie Gyllenhaal, Colin Farell, Robert Duval, James Keane

'Crazy Heart' je film koji zaslužuje svaku pohvalu i predstavlja vrlo ugodno iznenađenje. Ugodno iznenađene je prvenstveno činjenica što je film režirao debitant Scott Cooper, a unatoč nekim sitnim manjkavostima, ovo je film kojeg se ne bi postidjeli ni redatelji koji iza sebe imaju desetak uspješnih naslova. 'Crazy Heart' je iznenadio i na nedavnoj dodjeli Oscara. Pozlaćeni je kipić, svi su tvrdili, u kategoriji za najbolju glavnu mušku ulogu bio rezerviran za Georgea Clooneyja i njegov nastup u odličnom 'Ni na nebu ni na zemlji'. Ipak Akademijine je glasače začarala magija country glazbe i mnogi bi rekli, Oscar je opravdano otišao u ruke Jeffa Bridgesa.

Vezani članci Franka Batelić (Foto: Instagram) Svi su ''Crazy'' za Frankom! Pjesma je osvojila i ove mlade glazbenike, evo kako zvuči u njihovoj verziji Franka Batelić (Foto: Instagram) ''Crazy'' Franke Batelić dobila je i plesnu verziju, poslušajte miks pjesme s kojom će nas predstavljati na Eurosongu

Romantična drama 'Crazy Heart' adaptacija je romana Thomasa Cobba. Bridges glumi Bada Blakea, umornu i razočaranu nekadašnju country zvijezdu. On je kantautor na samom zalasku karijere koji nosi težak teret godina, popijenog alkohola i propalih brakova. Uz sve to dodajmo da je i zavidan na uspješnoj karijeri Tommyju Sweet, svom nekadašnjem učeniku koji ga je nadmašio. Priča počinje kada Bad Blake nakon koncerta u Santa Feu upozna mladu novinarku i samohranu majku s kojom započinje neobičnu i burnu ljubavnu vezu.

Odlični dijalozi i vrlo suptilna karakterizacija glavnih i sporednih likova glavna su kvaliteta 'Crazey Hearta'. Uz to valja podcrtati genijalne epizodne uloge Colina Farella i Roberta Duvalla. Dodajmo svemu tome činjenicu da su Jeff Bridges i Collin Farell sve pjesme u filmu sami otpjevali, i pred sobom imamo vrlo kvalitetan film vrijedan pažnje. Blagu razvučenost radnje i nedostatak bolje ritma ovoga puta opraštamo uz smiješak.

DVD: NEVOLJE U RAJU - Ocjena: 2/10

(Couples Retreat) Režija: Peter Billngsley, Uloge: Vince Vaughn, Jon Favreau, Jason Bateman, Kristin Bell, Malin Akerman, Kristin Davis, Jean Reno

Film 'Nevolje u raju' spada u onu vrstu podmuklih filmova koje polako počinjete mrziti negdje oko sredine, a do kraja vam postanu nepodnošljivi. Ključni problem kod takvih filmova je količina frustracije i razočaranja koji rast kako film odmiče.
Priča je to o četiri prijateljska bračna para koji svaki ima svoje posebne probleme. Kako bi spasili brakove u krizi oni uplaćuju aranžman u božanstvenom wellnes centru na tropskom otoku koji uistinu izgleda poput raja.

Osnovni problem 'Nevolja u raju' je žanrovska neodređenost. Atmosfera, izbor glumaca i neke ključne scene tipični su za hollywoodsku feel good komediju. Međutim, komične scene u filmu koji se ne stidi prikazati se kao self help projekt djeluju poput stranih tijela.

Drugi veliki problem filma je apsolutno neoriginalan scenarij. Čini se kao da je, potencijalno zanimljiva priča, na kraju sklepana od naramka fora i situacija koje su prosječnom filmskom konzumentu i previše poznate. Riječ je o nizanju klišeja na kliše.

Nastup Vincea Vaughna primjenjenije je nekoj drami o mračnim stranama braka nego zabavnoj komedijici za pustit mozak na pašu. Sve komično ostalo je vezano za nastup Jeana Renoa i epizodnu ulogicu blesavog instruktora joge. Dobro je poznato da Jean Reno nikada nije bio pažljiv u odabiru uloga, te da mu komedije nikako ne leže. Njegova uloga Marcela, vlasnika rajskog wellnes otoka, najnoviji je primjer koji to potvrđuje.

Zanimljivo je da su 'Nevolje u raju' jako dobro prošle svojevremeno u kino-dvoranama. Zarada od 170 milijuna dolara na uloženih 70 zvuči jako dobro. Čini se da je publika prvenstveno zagrizla na preljepu idilu rajskog otoka, jer ništa drugo osim pejsaža u ovom filmu nije vrijedno ni pažnje nti vremena. 

Prijašnje recenzije: Težak 'Otok Shutter' i solidan 'Solist'