Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iračka drama ‘The Hurt Locker’ proglašena je najboljim filmom 2009. godine od strane nacionalne udruge američkih kritičara.


Film o američkom ekspertnom timu za demontiranje bombi u Bagdadu, je osim što je proglašen najboljim filmom protekle godine, za najbolje su proglašeni redateljica Kathryn Bigelow i glumac Jeremy Renner.

Vezani članci Kradljivicu čempresa snimila je nadzorna kamera Ležerno iščupala čempres pred vratima udruge osnovane u spomen na preminulog dječaka. Njegova majka poručuje: "Naravno da ću zasaditi novi, ali me bole reakcije ljudi" Slika nije dostupna Producentu filma 'The Hurt Locker' zabranjen ulaz na dodjelu Oscara

Za najbolju glumicu proglašena je Yolande Moreau za ulogu u filmu ‘Seraphine’, biografskom uratku o slikaru Seraphineu de Senlisu. Joel i Ethan Coen imaju najbolji scenarij za film ‘A Serious Man’.

Nacionalna udruga američkih filmskih kritičara uključuje 64 kritičara iz vodećih američkih publikacija i internetskih stranica. Američki kritičari se rijetko odluče za neki strani film, a rijetko se dogodi da se njihov ukus i ukus Američke filmske akademije koja uručuje Oscara pogodi. Inače dodjela Oscara je ove godine predviđena za 7. ožujka.

Među ostalim pobjednicima je i autobiografski dokumentarac ‘The Beaches of Agnes 40’ o životu redateljice Agnes Varde koji je izabran za najbolji ne-fikcijski film.

Za najbolji fim na stranom jeziku proglašn je ‘Summer Hours’, priča o tri potomka istih roditelja francuskog redatelja Oliviera Assayasa.

>> Najbolji filmovi u 2009. godini

Američka komičarka Mo’Nique, poznata po svojem televizijskom angažmanu, proglašena je za najbolju sporednu glumicu u filmu ‘Precious’ u kojem portretira izopačenu majku.

Austrijanac Christoph Waltz proglašen je najboljim sporednim glumcem za ulogu časnika Gestapoa u Tarantinovom filmu ‘Inglorious Bastards’.

Prošli mjesec je ‘The Hurt Locker’ proglašen za najbolji film 2009. godine od strane Udruge filmskih kritičara Los Angelesa, a također je u Američkom filmskom institutu uvršten među deset najboljih ostvarenja prošle godine.