Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

'Elitna postrojba' je mučan, težak i mračan film koji će vas natjerati da ponovno razmislite u kakvom to svijetu živimo i postoji li u njemu onakva granica između dobra i zla o kakvoj su nas roditelji učili od malih nogu. 'Madagaskar 2' spada među produkcijski najambicioznije dugometražne animirane filmove koji su snimljeni u posljednje vrijeme.


DVD: ELITNA POSTROJBA - Ocjena: 8/10

Vezani članci Slika nije dostupna U Osijeku održano prvo postrojavanje pričuvnih vojnika od Domovinskog rata Slika nije dostupna Ekipa Provjerenog izbjegla eksploziju!

(Tropa de Elite) Režija: Jose Padilha, Uloge: Wagren Moura, Caio Junqueira, Andre Ramiro, Maria Ribeiro, Fernanda Machado

Prošle je godine 'Elitna postrojba' na Berlinaleu osvojila Zlatnog medevjeda. Bilo je to veliko iznenađenje budući da film predstavlja esenciju akcijskog žanra, a takvi filmovi gotovo i da ne ulaze u širu konkurenciju za nagrade na tom festivalu. Uz to glavni ton 'Elitne postrojbe' kilometrima je daleko od onoga što nazivamo politički korektnim. To je još jedna velika razlika u odnosu na veliku većinu filmova koji stižu u Berlin.

Mišljenja o filmu su i danas podvojena. Od panegirika u čast redatelja koji je odlično dočarao kaos, mrak i nasilje koje vlada u siromašnim četvrtima Ria de Jeneira, do optužbi da je 'Elitna postrojba' filmski spomenik koji veliča nasilje kao jedini ispravni dijalog u današnjem svijetu kaosa.

Jedno je sigurno. Nakon odgledane 'Elitne postrojbe' ostaje gorak okus u ustima. Vidjeli smo mnoge filmova koji na specifične načine pokazuju kako u životu ništa nije crno ili bjelo, već da je riječ o nijansama sivoga. 'Elitna postrojba' ide korak dalje i kaže da su život nijanse crnoga.

Radnja filma se zbiva 1997. godine uoči papina posjeta Riu de Jeneiru. Elitne postrojbe specijalne brazilske policije u kojoj zapovjeda kapetan Nascimento zadužene su prije papinog dolaska uvesti mir u jednu od sirotinjskih četvrti gdje vlada pravi rat u kojem sudjeluju različite narko bande i korumpirani policajci. U specijalnu postrojbu stižu dvojica mladih idealista Neto i Matais, a u jednom od njih kapetan Nascimento vidi svog nasljednika...

Osnovni problem filma i najveći dio nelagode proizlazi iz činjenice što se postupci elitnih postrojbi, odnosno predstavnika zakon ne razlikuju previše od onih koje prakticiraju narko dileri, a to su ubojstva i mučenja. Kroz likove dvojica spomenutih idealista Neta i Mataisa samo je dana natruha da su u specijalnim postrojba ustvari dobri momci.

S druge strane film 'Elitna postrojba' predstavlja surovu i neušminkanu realnost sirotinjskih četvrti Ria de Jeneira koja se nikome normalnome ne može sviđati. I tu dolazimo do poante. Jer film ne može biti loš samo zato ako prikazuje nešto što se kosi našim moralnim vrijednostima. 'Elitna postrojba' je mučan, težak i mračan film koji će vas natjerati da ponovno razmislite u kakvom to svijetu živimo i postoji li u njemu onakva granica između dobra i zla o kakvoj su nas roditelji učili od malih nogu.

MADAGASKAR 2 - Ocjena: 7/10

(Madagascar: Escape 2 Africa) Režija: Eric Darnell, Tom McGrath, Glasovi: Ben Stiller, Chris Rock, David Schwimmer, Jada Pinkett Smith, Sacha Baron Cohen

U originalnom 'Madagaskaru' lava Alexa, zebru Martyja, nilskog konja Gloriju i žirafu Melmana ostavili smo kako uživaju na preljepoj plaži na Madagaskaru. No, postalo im je dostadno i zaželjeli su se doma odnosno zoološkog vrta. Odlučili su krenuti natrag u New York, međutim završili su u Africi.

Kako to obično biva nastavak nekog filma nikada nije bolji od originala. Ipak, u slučaju 'Madagaskara' i njegovog nastavka razlika u kvaliteti nije tako velika. Oba crtića djele gotovo identičnu dozu šarma, privlačnosti i pametnog humora. Računajući sve to dobili smo još jedan dugometražni crtić u kojem će mališani uživati, a ni njihovi se roditelji neće dosađivati.

'Madagaskar 2' sasvim sigurno spada među produkcijski najambicioznije dugometražne animirane filmove koji su snimljeni u posljednje vrijeme. Raskošna produkcija najviše do izražaja dolazi u spektakularnim prikazima afričke prirode. Prizori su uistinu fascinantni te će s lakoćom izmamiti uzdahe kako djece, tako i odraslih.

Jedna od najvećih kvaliteta 'Madagaskara 2' su brojne vrlo uspjele komične scene, a simpatični songovi nikada nisu predugi i dosadni. Hrvatsko DVD izdanje nudi i standardne dodatke kao što su komentari filmske ekipe i dokumentarac o nastanku projekta.

Prijašnje recenzije: Zamoran Scottov 'Tijelo od laži' i nezaobilazan 'Dokaži krivnju'

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju