Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sundance Institut predstavio je u srijedu ovogodišnje filmove autohtonih filmaša na ‘Native forumu’. Riječ je o okupljanju pripadnika autohtnih naroda i urođeničkih plemena koji se bave u prvom redu dokumentarnim filmom i time običaje i način života svojih zajednica približavaju svijetu.


Ove godine će Sundance Film festival omogućiti tzv. world stage na autohtone filmaše čiji rad uključuje sedam kratkih filmova i četiri dugometražna filma iz Australije, Kanade, Novog Zelanda i SAD-a.

Vezani članci Slika nije dostupna Film financirali obični ljudi preko interneta i doveli ga do Sundancea Slika nije dostupna Programske kategorije i trajanje filmskog festivala

Zajednice koje će time biti predstavljene su Tsilhqot'in, Métis, Ngāti Rangi, Atihaunui a Paparangi, Navajo narod, Hopi, Laguna Pueblo, Iñupiaq, Taranaki/Ngati i Tama Ngati Mutunga, autohtoni Havajci i Maori.

Slijedeći originalnu viziju Roberta Redforda kao utemeljitelja, Sundance Institut je nastavio s podrškom autohtonim sjeverno američkim filmašima kao i ostalim autohtonim zajednicama svijeta koje kroz film mogu progovoriti o svojim problemima.

‘Native forum spaja autohtone filmaše iz svih krajeva svijeta i što je najvažnije omogućuje da se njihovi filmovi dobiju priliku probiti se na tržištu’, izjavio je N. Bird Runningwater direktor asocijacije. Sundance Film Festival održava se u Park Cityju od 20. do 30. siječnja.

>> Pratite Sundance Film Festival na Dnevnik.hr-u!