Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

7. lipnja se obilježava 25 godina nastanka filma kojega oni koji su uz njega odrasli rado pogledaju i danas.


I dok su Gooniesi jedan trenutak u vremenu, mi smo odrasli, a priča je i dalje ostala ista. Film je snimljen 1985. godine. Režirao ga je Richard Doones, a scenarij je napisao Chris Columbus prema priči co-producenta Stevena Spielberga. Fabula se vrti oko bande klinaca iz Astorie, Oregon, koji se nadaju da će nekako uspjeti spasiti kuću od rušenja, te kreću u pustolovnu potragu za skrivenim blagom Jednookog Willyja, legendarnog gusara iz 17. stoljeća.

Vezani članci Slika nije dostupna KVIZ Provjerite znanje o turbulentnoj 2020. godini, sjećate li se ključnih događaja? Marija Šuprinović Karakaš Nadoknađivanje nastave: Ne slažu se svi s time da bi subota učiteljima morala biti dodatno plaćena

Izbačena scena s hobotnicom

Snimanje filma je započelo 22. kolovoza 1984. godine i trajalo je pet mjeseci. Budući da je scenarij naposljetku ispao predugačak, neke scene iz filma su izbačene. Tijekom raspleta filma, kada su već pronašli gusarski brod i istodobno bježe od Fratellisa, obitelji prgavih kriminalaca, Gooniesi su naišli na veliku hobotnicu koja je redatelju djelovala kao preuveličavanje stvarnog događaja, zbog čega je scena izbačena.

Najzabavnije snimanje na svijetu

Ekipa koja je radila na filmu zabavljala se više no ikad; neki od snimatelja i montažera imali su kratke uloge, primjerice jedan od njih je glumio mrtvaca u hladnjači, jedan Mouthovu majku, a asistentica redatelja Jennie Lew Tugend glumila je Datinu majku. Cijela ekipa nije smjela vidjeti gusarski brod prije nego je na red došla scena za snimanje.

Kada su ga, pak, ugledali, mnogi su rekli 'Holy shit', zbog čega se scena morala ponovno snimati. U posljednjoj sceni, kada su se nakon avanture vratili na plažu, mladi glumci pozvali su svoje prave obitelji da statiraju, što je bila redateljeva ideja. A njegova i producentova ideja bila je tijekom snimanja napraviti pauzu kako bi mladim glumcima dopustiti odlazak na koncert Michaela Jacksona na stadion Dodger.

U filmu je upotrebljeno više od 900 tisuća galona vode. Gusarski brod Jenookog Willya 'The Inferno' dugačak je 32 metra i trebala su dva i pol mjeseca za izgradnju. Za jedra je bilo potrebno više od 650 metara kvadratnih materijala.

Glumački postav

Glavne uloge igraju Sean Astin (Michael 'Mikey' Walsh), Josh Brolin (Brandon 'Brand' Walsh), Jeff Cohen (Lawrence 'Chunk' Cohen), Corey Feldman (Clark 'Mouth' Devereaux), Kerri Green (Andrea 'Andy' Carmichael), Martha Plimpton (Stephanie 'Stef' Steinbrenner), Jonathan Ke Quan (Richard 'Data' Wang), John Matuszak (Lotney 'Sloth' Fratelli), Robert Davi (Jake Fratelli), Joe Pantoliano (Francis Fratelli) i Anne Ramsey (Mama Fratelli). Film traje 114 minuta, ostvaren je s budžetom od 19 milijuna dolara, a u četvrt stoljeća zaradio je više od 61 milijun dolara.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju