Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Čini se kako razvodi dobro utječu na filmaše - bar kad je riječ o Guyu Ritchieju. Njegov posljednji kino hit 'Sherlock Holmes' je najbolji dokaz za to. Problem s filmom 'G.I. Joe Kobrin uzlet', je što je radnja iz 80-ih prebačena u sadašnjost.


Kino: SHERLOCK HOLMES, Ocjena: 9/10

Vezani članci Slika nije dostupna Britanci uvjereni da je Sherlock Holmes stvarno postojao, a Winston Churchill izmišljen lik Slika nije dostupna Umro glumac Ian Richardson

(Sherlock Holmes) Režija: Guy Ritchie, Uloge: Robert Downey JR., Jude Law, Rachel McAdams

Iako je ideja za 'Sherlocka Holmesa' nastala pred kraj snimanja vrlo dobre 'RocknRolle', teško se oteti dojmu da je upravo raskid s Madonnom znatno utjecao na kvalitetu rada Guya Ritchiea. Da, čini se da prekidi dobro utječu na filmaše. Ritchijeva vizija naslavnijeg privatnog detektiva svih vremena sadržava dvije vrlo bitne kvalitete – prva je sama priča koje se sigurno ne bi postidio ni sir Arthur Conan Doyle tvorac mušičavog genijalca i borca protiv zločina.

Druga kvaliteta je činjeca da je slavni detektiv zaživio, vrlo uspješno, redizajniran za potrebe 21. stoljeća. Naime, Arthur Conan Doyle je Holmesa izmislio 1887. godine i iznimno je fascinantno što je taj specifičan lik detektiva uvijek bio dobra inspiracija za pisce, filmske redatelje, dramatičare...

Ritchijev Sherlock Holmes je lik koji će se, bez obzira na brojne razlike od originala kako ga je zamislio pisac, sasvim sigurno svidjeti i štovateljima Doyleovog štiva, ali i onima koji igrom slučaja ili neizainteresiranosti nisu upoznati s avanturama jednog od najpopularnijih fikcionalnih likova svih vremena.

Ono što je lako vidljivo u prvih nekoliko scena 'Sherlocka Holmesa' jest da je Ritchie vrlo dojmljivo originalni rigidni viktorijanski London na fini način zamijenio steampunk okruženjem, uz vrckasto opaku dozu makabričnog i fantazijskog crnila. Ritchiejev Sherlock Holmes je smiješan i zabavan tip, koji istovremeno djeluje kao da je izašao iz neke od mračnijih pripovijetki Edgara Alana Poea.

U vizualnom smislu 'Sherlock Holmes' je pravi slatkiš za oči. Na fascinantan način taj je film potpuna suprotnost aktualnom filmskom über-hitu 'Avatar'. Naime, film je obilato nakrcan fizičkim specijalnim efektima (rekli bismo old school efektima) koje sve rijeđe i rijeđe viđamo u blockbusterima iz jednostavnog razloga što su skuplji od kompjutersko-grafičkih vizualnih vatrometa tipičnih za većinu današnjih SF-ova.

Robert Downey Jr. legendarnom je detektivu udahnuo energiju neophodnu za uspješnu egzistenciju u 21. stoljeću, dok je s druge strane genijalni Jude Law fascinantno precizno iz priča Arthura Conana Doyla na ekran prenio lik doktora Watsona. 'Sherlock Holmes' Guya Ritchija donosi dva sata čistokrvne zabave, a na takvo što nemoguće je ostati hladnokrvan.

DVD: G.I. JOE: KOBRIN UZLET - Ocjena: 6/10

(G.I Joe: Rise of Cobra) Režija: Stephen Sommers, Uloge: Channing Tatum, Sienna Miller, Marlon Wayans, Dennis Quaid

'G.I. Joe: Kobrin uzlet' uistinu nije tako loš film. Naime, dok je taj film imao život u kno-dvoranama kritičari su ga sasjekli kao niti jedan drugi naslov u posljednjih nekoliko mjeseci. Možda je osnovni razlog za takav negativan stav prema filmu činjenica što je 'G.I. Joe' nekako naprasno iz 80-ih godina gdje je egzistirao u vidu akcijskih figurica, stripova, crtića i video igra, prebačen u sadašnjost. Kada potpuna komrecijalizacija sažvaće jedan od simbola bezbrižnosti djetinjstva, bijes i pljuvanje po filmu sasvim su izvjesna stvar.

Osnovni strah od gledanja film 'G.I. Joe: Kobrin uzlet' jest osjećaj da bismo ponovno mogli svjedočiti apsolutnoj gluposti koja ima bljutav okus poput primjerice 'Transformera'. Na svu sreću 'G.I. Joe' u sebi sadrži dostatnu količinu zabavnosti i inteligencije, pa ga mirne duše možemo usporediti sa uspješnijih uradcima unutar žanra – primjerice sa serijalom 'X – Men'.

Jedna od osnovnih mana filma jest činjenica da je čitava priča odmah u početku zamišljena kao serijal. S obzirom da je na film potrošeno 175 milijuna dolara (novac nije ulupan uzalud, raskoš i spektakularnost koja ima pokriće i vidljiva je u gotovo svakom kadru), a zaradio je slabašnih 300 milijuna, te nastavci nisu u potpunosti sigurni.

O samoj priči filma (non–stop akcija i šora oko opasnih bojevih glava) ne treba trošiti previše riječi. Ipak, u konačnici 'G.I. Joe: Kobrin uzlet' solidan je blockbuster koji će se svidjeti ljubiteljima žanra.

Priješnja recenzija: 'Avatar' - impresivno, jedinstveno i prelijepo, ali i skupo!

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju