Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Direkcija festivala demantirala je novinski članak kako je postojanje Festivala upitno zbog nedostatka hrvatskih filmova.


Pula Film Festival na svojem 58. izdanju koje se treba dogoditi na ljeto iduće godine očekuje 15 filmova od kojih bi sedam trebalo ući u natjecateljski program. Direkcija festivala reagirala je povodom jučerašnjeg članka 'Pula nema filmova, Motovun nema novca' u Jutarnjem listu u kojem je navedeno kako je održavanje najstarijeg domaćeg filmskog festivala upitno jer će navodno do početka Festivala biti gotova samo četiri hrvatska filma, te se postavilo pitanje treba li zbog četiri filma Festival trajati više od tjedan dana.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Više se meni sviđaju hrvatski filmovi, nego hrvatskoj publici' Slika nije dostupna Rade Šerbedžija: 'Ja sam navijao za Partizan, a Danilo za Hajduk'

'U programu Filmovi u nastanku 58. Festivala zasad se očekuje najava snimanja petnaest filmova odobrenih na proteklom natječaju HAVC-a, a popisu će se pridružiti filmovi za koje se odobri podrška na tekućem i proljetnom natječaju HAVC-a', stoji u priopćenju glasnogovornika PFF-a.

U proteklom desetljeću u Nacionalnom programu prikazivano je u prosjeku sedam filmova, a u Nacionalnom programu 58. Festivala očekuje se više od sedam filmova u glavnoj sekciji (većinski hrvatskih filmova) Nacionalnog programa, kao i više od sedam filmova u sekciji manjinskih koprodukcija. Naslovi će biti poznati u svibnju, nakon službenog završetka prijava na Festival.

Direkcija Festivala također podsjeća da nezavisni filmovi, ako zadovoljavaju tehničke uvjete i umjetničke kriterije, bivaju uvršteni u istu konkurenciju kao i filmovi nastali uz inicijalnu javnu potporu. Pula u konkurenciji stalno prikazuje nezavisne filmove, koji su nekoliko puta i pobjeđivali na Festivalu ('Fine mrtve djevojke', 'Mondo Bobo', 'Što je Iva snimila 21. listopada 2003.'), a upravo je na prošlom festivalu film 'The Show Must Go On' dvojice studenata ADU, redatelja Nevija Marasovića i producenta Saše Bijelića, prikazan na otvaranju Festivala u Areni, dobio Brezu za najbolji debi, Zlatnu Arenu za najbolji scenarij i nagradu kritike Oktavijan za najbolji film.

58. Pula Film Festival održat će se iduće godine od 16. do 22. srpnja.