Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

'Posljednja gejša' iz Kamaishija izgubila je sve u nedavnom tsunamiju u Japanu, od kimona do glazbala, ali je sačuvala svoj glazbeni talent i životnu radost.


No život Tsuyako Ito, kojoj su 84 godine, nije bio nimalo lak. Preživjela je američka zračna i pomorska bombardiranja u Drugom svjetskom ratu i brojne potrese. Bila je i žrtva triju tsunamija, pa i onog koji je 11. ožujka nakon razornog potresa opustošio sjeveroistočnu japansku obalu u kojemu je više od 10 000 ljudi poginulo, a oko 17 000 je nestalo.

Tsuyako je u Kamaishiju poznata kao 'posljednja aktivna gejša'. Nakon potresa i tsunamija živi u prihvatnom centru, gdje se privremeno sklonilo stotinjak starijih osoba. Većina ih je pobjegla bez ičega, samo s odjećom koju su imali na sebi.

Potres ju je zadesio u kući, dok se pripremala za nastup u luksuznom restoranu, gdje je pjevala i svirala tradicionalnu japansku lutnju shamisen.

Tsuyako još ne može vjerovati da je u naletu tsunamija ostala bez doma i svojih uspomena: 'Moj kimono, pojasevi, dva shamisena, pribor za kosu... sve je propalo.'

Ipak, 'još uvijek imam svoj umjetnički talent i moral. Time se ponosim', dodaje gejša koja želi pjevati i plesati za korisnike prihvatnog centra. Gejše se tradicionalno obrazuju u japanskim izvedbenim umjetnostima.

'Želim pružiti zadovoljstvo svima i svirati kada počne obnova grada. Premda više nemam prijateljica među gejšama, s veseljem ću svirati i pjevati', kaže posljednja gejša iz Kamaishija. (Hina)

Vezani članci Slika nije dostupna Kultni 'Sukiyaki Western Django' i dobra zabava uz 'Mentore za nevolje' Slika nije dostupna Seksualni savjeti gejše
Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju