Prigodnom svečanošću večeras je na trgu u Motovunu otvoren ovogodišnji 10. motovunski filmski festival, tijekom čijih pet dana će biti prikazano više od stotinu filmova.


Ovogodišnji Filmski festival proteći će u znaku Rusije, koja je zemlja partner i kojoj je posvećeno nekoliko festivalskih programa. Nekoliko novijih ruskih filmova bit će prikazano u glavnom, te u posebnom programu nazvanom "Stotinu godina ruskog filma".

Vezani članci PR Zagreb ovog vikenda postaje glazbeno središte Europe PR Hrvatski umjetnici na ACCAC Culture 2.0 festivalu u Finskoj

Otvarajući Festival, istarski župan Ivan Jakovčić zahvalio se svima koji su, kako je kazao "razumjeli jednu sjajnu ideju da, zajedno s kulturom, probude usnule srednjovjekovne gradiće u Istri".

"Kultura je probudila istarske gradiće poput Grožnjana, Svetvinčenta i Motovuna. Stotinu je načina na koje se može uživati u Istri, a ovaj je najbolji - pet dana prepunih filmova na vjerojatno najzabavnijem malom festivalu na svijetu," poručio je župan Jakovčić.

Direktor i umjetnički direktor festivala Igor Mirković i Rajko Grlić ustvrdili su kako prije deset godina nitko nije ni slutio da će ovaj festival poprimiti takve razmjere.

"Deset godina ste uz nas, a ovogodišnjim programom htjeli smo pokazati koliko to cijenimo jer se projektori u Motovunu neće gasiti i imat ćemo ukupno više od 40 sati neprekidne rijeke pokretnih slika," kazao je Igor Mirković.

Nakon svečanog otvaranja najprije je prikazan britanski film "Mladi u srcu" Stephena Walkera, a potom srpski film "Čarlston za Ognjenku" Uroša Stojanovića.

Inače, filmovi iz glavnog festivalskog programa natječu se za nagrade "Propeler Motovuna" i "Od A do A", posebne nagrade dodjeljuju Međunarodna udruga filmskih kritičara i Amnesty International, a petu motovunsku nagradu dobit će najbolji kratki film iz selekcije "Motovun online". Ujedno, na Festivalu će se ove godine dodijeliti i dva posebna priznanja: "Maverick" za inovaciju u filmskoj umjetnosti, koja će se dodijeliti Kenu Russelu, a glumici Miji Oremović dodijelit će se nagrada za 50 godina rada na filmu. Oba priznanja bit će popraćena i posebnim projekcijama.

>> Snimi spot za Motovun

>> Ken Russell dolazi u Motovun

U Motovunu nema razvikanih i skupih filmova - prikazuju se filmovi iz manjih i privatnih produkcija. Radi se o filmovima koji su se nametnuli pričom, koji su imali ambicioznu ideju. Bit će tu i dokumantarnih i igranih filmova koji će se prikazivati u pet kino dvorana. Na ovom festivalu sudjelovat će više od 100 lica iz svijeta filma. Festival će posjetiti 30 do 40 tisuća ljudi koji će filmove moći gledati od 10 do 4 ujutro idućeg dana.

Napokon je počelo

Prije nekoliko dana pitoreskni istarski gradić dobio je dvjestotinjak novih stanovnika koji blanjaju, šarafe, zabijaju, podižu, prostiru, sastavljaju i montiraju. Sve je to izgledalo otprilike ovako, a služilo samo jednoj svrsi: po deseti put pružiti nezaboravan doživljaj ljubiteljima filma i dobre zabave koji pristižu. Jutros u 10 sati, motovunsko kino Bauer počelo je i s prvim projekcijama.

Još nije kasno da dođete na ovaj uistinu poseban festival koji ove godine slavi svoje prvo desetljeće. Kako se razvijao kroz sve ove godine, saznajte ovdje.

Zanimaju vas nagrade koje se dodjeljuju na festivalu?

U početku, Motovun Film Festival zamišljen je kao nenatjecateljski program. Međutim, kao i u mnogim drugim aspektima festivala, suprotno prvotnim namjerama organizatora, događaji su se razvijali svojom vlastitom logikom. Tako je Motovun Film Festival iz godine u godinu dodavao nove nagrade.

Propeler Motovuna
Glavna nagrada festivala. Dodjeljuje ju međunarodni žiri najboljem filmu u glavnom programu.

od A do A
Uvedena 2003. godine, nagrada OdAdoA pokušaj je pomoći filmovima nastalim u regiji "Od Albanije do Austrije" da probiju nacionalne granice i pronađu svoju publiku u susjednim zemljama. Ova nagrada reakcija je na postojeće stanje u kojima filmovi rijetko izlaze iz svojih zemalja i njome se novčanom donacijom pokušava stimulirati distribucija.

FIPRESCI
Fédération Internationale de la Presse Cinématographique - najstarije je i najuglednije udruženje filmskih kritičara, objedinjuje članove iz pedesetak zemalja svijeta. Nagrada udruženja, koju dodjeljuju njegovi medjunarodni žiriji filmskih kritičara, stekla je iznimnu popularnost medu filmskim autorima. Motovun Film Festival bio je trideset i sedmi na popisu uglednih filmskih festivala na kojima se dodjeljuje nagrada FIPRESCI.

Motovun online
Nagrada za najbolji film trajanja do 15 minuta. Dodjeljuje je žiri mladih hrvatskih filmskih profesionalaca. Uz Propeler, najstarija nagrada festivala.

Nagrada publike
Najbolji film po ocjeni gledatelja. Festivalski posjetitelji VIP sms glasovima ocjenjuju filmove ocjenama od 1 do 5, pobjeđuje film s najboljom prosječnom ocjenom.

AMNESTY INTERNATIONAL HUMAN RIGHTS
Nagrada za najbolji film koji tematizira i potiče zaštitu ljudskih prava. Od 2002. godine Amnesty International Film Festival iz Amsterdama inicira dodjelu ove nagrade i na drugim festivalima, koji je prihvaćaju u sve većem broju, s ciljem senzibiliziranja gledatelja i filmskih autora za to osjetljivo područje. Za nagradu konkuriraju filmovi iz svih programa, a o pobjedniku odlučuje poseban žiri. Autor vizualnog identiteta ove nagrade poznati je umjetnički dizajner, draguljar Rodrigo Otazu. Nagrada se dodjeljuje u suradnji s Amnesty International Hrvatska.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju