Glumac i plesač preminuo je nakon teške borbe s rakom gušterače. Život mu je obilježio ples, glazba i ljubav prema supruzi.


Kada razmišljam o njemu, sjetim se kako sam bila u njegovu naručju kad smo bili djeca i plesali Jennifer Gray

Otkako je preminuo od raka gušterače u svojoj 57. godini života, Patricka Swayzea svijet oplakuje slušajući glazbu iz filmova u kojima je glumio, jer plesne melodije najbolje opisuju svijet u kojem je živio. Film 'Prljavi ples' svakako je najpoznatiji film u kojem je Swayze tumačio glavnu ulogu, a do koje je došao otplešući nekoliko koraka pred redateljem Emilom Ardolinoom, što je bilo dovoljno da ga uz Jennifer Gray postavi u prvi plan. Uslijedilo je snimanje filma 'Duh' uz Demi Moore, što ga je katapultiralo u filmske zvijezde.

Mada iza njega stoji pozamašan broj filmova, poput 'Waking Up in Reno', 'Pakleni val' ili 'To Wong Foo, Thanks for Everything! Julie Newmar', Patrick zapravo nikada nije imao ambiciju postati glumac. Njegov je život od malih nogu nošen plesom, ponajviše zbog majke balerine i koreografkinje koja ga je odgajala na kazališnim daskama i uvela u društvo veličanstvene umjetnosti iza velikog zastora.

Vezani članci Slika nije dostupna Udovica Patricka Swayzea šalje SMS poruke preminulom suprugu Slika nije dostupna Keanu Reeves se rasplakao zbog Swayzea

>> Umro Patrick Swayze

>> Patrick Swayze obnovio bračne zavjete, pripremio sprovod i oporuku

>> Patrick Swayze: Kemoterapija je poput prve linije fronta

>> Patrick Swayze unatoč raku i dalje puši

Tako odrastajući, za Swayzea je ples bio prirodan životni slijed. U dobi od 20 godina počeo je pokazivati interes za klizanje, klasični balet i pomalo glumu pojavljujući se u školskim predstavama. Nije trebao dugo razmišljati što nakon gimnazije - završio je dvogodišnji fakultet za gimnastiku pri sveučilištu u San Jacintou u blizini Los Angelesa. Ambicija je bila veća od dvogodišnjeg studija u kalifornijskom gradiću, stoga se odmah nakon diplome preselio u New York i dovršio plesnu naobrazbu na baletnom sveučilištu Harkness Ballet te paralelno poznatoj baletnoj školi 'Joffrey' u Greenwich Villageu.

'She's Like the Wind'

U New Yorku se zadržao još neko vrijeme, profesionalno se baveći plesom za kuću Disney i kasnije nastupajući na Broadwayu u svevremenskom 'Briljantinu'. U filmu je debitirao u ulozi Acea Johnsona u filmu 'Skatetown'. U to vrijeme najveći uspjeh ostvario je ulogom u miniseriji 'Sjever i jug'. Dvije godine kasnije dobio je ulogu o kojoj je sanjao cijeli život - plesni instruktor Johnny Castle u filmu 'Prljavi ples'.

Potaknut ljubavlju između njega i supruge napisao je pjesmu 'She's Like the Wind' koja je kasnije uvrštena u vječni ljubavno-plesni film. Za tu je ulogu, kao i za pjesmu, bio nagrađen Zlatnim globusom. Iako je 'Prljavi ples' bio zamišljen kao niskobudžetni projekt koji se trebao prikazivati u kazalištima samo jedan vikend, a kasnije biti uvršten na video, film je nadmašio sva očekivanja. Prodano je više od milijun kopija filma, a do 2007. godine zaradio je 300 milijuna dolara.

Časopis People: Swayze je najseksepilniji muškarac

Svoje tijelo Patrick je plesom definirao cijeli život, a trud i rad prepoznat je u filmu 'Pakleni val' iz 1991. godine u kojem glumi surfera, nakon čega ga je časopis People proglasio najseksipilnijem čovjekom na svijetu. Nažalost, njegova slava i seksepilnost počeli su rapidno padati nakon ozbiljne ozlijede tijekom snimanja filma 'Letters from a Killer'. Pao je s konja, udario u drvo i slomio obje noge te četiri tetive u ramenu. Karijeru je stavio na 'stand by' sve do 2000. godine kada je dobio uloge u filmovima 'Waking Up in Reno' uz Billyja Boba Thorntona i Charlize Theron, te filmu 'Forever Lulu' s Melanie Griffith u glavnoj ulozi.

Patrick Swayze bio je izuzetno voljena osoba među kolegama glumcima i redateljima. Nakon tužne vijesti o njegovoj smrti Whoopi Goldberg s kojom je glumio u filmu 'Duh' rekla je: 'Vjerujem u poruku 'Duha', a ta je da će uvijek biti tu negdje s nama'. Glumac Rob Lowe osvrnuo se: 'Izgubio sam brata, sjajnog plesača i izuzetnog jahača', a Jennifer Gray ga je opisala kao izuzetno hrabru osobu: 'Patrick je bio rijetka kombinacija čiste snage i nježnosti. Kada razmišljam o njemu, sjetim se kako sam bila u njegovu naručju kad smo bili djeca i plesali'. Kroz suzne oči prisjetila se scene u filmu 'Prljavi ples' u kojoj u hladnom jezeru s Patrickom, odnosno Johnnyjem Castleom, vježba koreografiju dizanja iznad glave. Tada su oboje bili uvjereni kako snimaju beznačajan film koji nitko neće gledati.

Uz Lisinu pomoć počeo pisati memoare i opraštati se od prijatelja

No, rak gušterače je od njegove volje za životom ipak bio jači. Kad je doznao za bolest nije odustao od nauma da 'u slučaju napuštanja svijeta ode uz saznanje kako mu je pokušao dati nešto zauzvrat te učiniti nešto vrijedno'. Za Patrickom će, pored obožavatelja njega i njegovih filmova, najviše tugovati supruga Lisa Niemi, učenica njegove majke balerine koju je tako i upoznao. Te iste godine 1975. s Lisom se preselio u New York kako bi oboje nastavili s plesačkim karijerama. Stara sportska ozljeda, dakle pad s konja, spriječio ga je u daljnjem bavljenju plesom, stoga se počeo više fokusirati na filmski svijet.

Tijekom prošlih godinu dana, otkako je doznao za bolest i krenuo s kemoterapijama, uz Lisinu pomoć glumac i plesač je pisao memoare. Tako se na neki način, kako je sam rekao, počeo opraštati od svojih prijatelja i obitelji. I tu je došao njegov kraj. Rak ga je možda uzeo k sebi, ali ga nikako nije porazio.