Očekuje se kako bi originalni kostim najpoznatijeg negativca iz svijeta znanstvene fantastike mogao postići vrtoglavo visoku cijenu na aukciji koja će se održati idući mjesec.


Kostim Dartha Vadera uključuje legendarni šljem i masku koji su bili napravljeni za ‘Imperij uzvraća udarac’ - drugi po redu snimljeni film ‘Ratova Zvijezda’ 1980. godine.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO: Najgluplji pljačkaš s maskom Slika nije dostupna VIDEO: 'Darth Vader' opljačkao banku

Neil Roberts, prvi čovjek kuće Christie’s je povodom aukcije kostima izjavio: ‘Dartha Vadera definira njegovo kostim, što ga je učinilo jednim od najprepoznatljivijih karaktera u povijesti filma. Globalna groznica za filmskom sagom ‘Ratovi zvijezda’ traje i dan danas, a udivljenje se prenosi s generacije na generaciju, što je također jedan od jedinstvenih fenomena u svijetu filma. Christie’s je prodala neke od najvrijednijih relikata filmskog svijeta od Dorothyjinih cipelica iz filma ‘Čarobnjak iz Oza’, do haljine koju je nosila Audrey Hepburn u ‘Doručku kod Tiffany’, no teško da se te stvari mogu usporediti s kostimom Dartha Vadera’.

>> Carrie Fisher šmrkala kokain na setu 'Imperij uzvraća udarac'

>> FOTO: Rijetke fotografije sa snimanja 'Ratova zvijezda'

>> 11 nezaboravnih reklama u kojima se pojavljuje Darth Vader

Vaderov kostim je u filmovima nosio glumac Dave Prowse, ali je glas mračnoj filmskoj figure dao James Earl. Redatelj George Lucas je na vrijeme osjetio kako se Prowseov naglasak i boja glasa ne uklapaju u sliku opasnog negativca. Očekuje se kako će kostim na aukciji idući mjesec postići cijenu od dva milijuna kuna. Određeni postotak od cijene donirat će se britanskom institutu za istraživanje raka.