Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Peter Graves, zvijezda filma 'Ima li pilota u avionu' i televizijske serije 'Nemoguća misija', preminuo je u nedjelju u Los Angelesu.


Američki filmski i televizijski glumac Peter Graves umro je u 83. godini života, nakon što se u nedjelju popodne srušio pred svojim domom u Los Angelesu kad se s obitelji vraćao s ručka. Gravesova kćer ga je pokušala reanimirati, no bezuspješno. Kako je izjavila njegova publicistica, Sandy Brokaw uzrok smrti najvjerojatnije srčani udar.

Vezani članci Slika nije dostupna Prince – životni put velikog virtuoza koji je prerano otišao Slika nije dostupna TOČAN UZROK SMRTI JOŠ SE NE ZNA Prince umro 6 dana nakon što je završio u bolnici zbog teške gripe

Graves je za života snimio više od 70 filmova, televizijskih serija i filmova, a najpoznatiji je po ulozi Jima Phelpsa u televizijskoj seriji 'Mission: Impossible' iz 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća za koju je nagrađen Zlatnim globusom.

Zbog svog specifičnog, markantnog izgleda Graves se specijalizirao za uloge heroja, a jedan od najpoznatijih filmskih likova koje je glumio, je onaj pilotaClarencea Oveura u kultnoj komediji 'Ima li pilota u avionu' iz 1980. godine. Graves je strahovao da će mu uloga u parodiji Jima Abrahamsa, Davida i Jerrya Zuckera uništiti brižno čuvani imidž, no 'Ima li pilota u avionu' je postao hit, a uloga Clarencea Oveura je poznatom glumcu pribavila kultni status.

Graves se pojavio i u nastavku 'Ima li pilota u avonu', a u svojoj 60 godina dugoj karijeri glumio je u filmu legendarnog Johna Forda 'The Long Gray Line', te u westernima: 'Wichita', 'Civil War' i drugima. Igrao je znanstvenike u SF i horror filmovima poput 'Killers From Space' i 'Red Planet Mars', glumio je i u drugom nastavku filma 'Muškarci u crnom'.

Graves je preminuo samo nekoliko dana prije 84. rođendana, a iza njega je ostala supruga i tri kćeri, te njegov stariji brat, slavni western glumac James Arness.