Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Što to ostavlja gorak okus u ustima Nine Violić, nakon uloge surove ubojice u filmu 'Šuma summarum' otkrila nam je sama glumica.


Glumim šumsku ženu, divlju i ludu, koja živi po pravilima krapinskog pračovjeka, a jedino na što je pristala od tekovina civilizacije je televizija.

'Šuma summarum’ nakon samo dva prikazivanja, onom na Pula film festivalu i ZFF-u, uspio je sablazniti dežurne dušobrižnike i moraliste ponajviše radi scena kao što su klistiranje s usisavačem, pokušaj silovanja, nekrofilije, sodomije, masturbacije, i drugih, iako mu to uopće nije namjera budući da se izdaje za crno humorni triler koji tematizira paradoks uređenog društva u kojem živimo, kako je o njemu kazao redatelj Ivan Goran Vitez. Već su mu zatvorena vrata nacionalne televizije, koja ga, iako je posredno sudjelovala u njegovom financiranju, sada ne želi promovirati. Kako je film doživjela jedna od njegovih 'najbrutalnijih' protagonistica, saznali smo u razgovoru s Ninom Violić, koja je u 'Šumi summarum' glumi šumsku divljakušu Danicu, čiju je sirovost između ostalog ocrtala scena sirovog seksa i koja je brutalno ubijala članove marketinške agencije, koji su se ondje zatekli kako bi u uživali u raftingu i paintballu na team buildingu.

Showbizz: Kako vi doživljavate film?

Vezani članci Vozila Hitne pomoći u šumi, ilustracija Policija objavila detalje tragične nesreće u kojoj je u šumi blizu Požege na mjestu poginuo muškarac Slika nije dostupna Goran Navojec: Kako moj bračni život? K'o vam j*** mater!

Nina Violić: Riječ je o Giginoj (Ivan Goran Vitez) specifičnoj vrsti humora koja se bazira na nonsensu. Ako HAVC daje novac redatelju debitantu, u ovom slučaju Ivanu Goranu Vitezu, a Kinorama potpisuje sve glumce kao koproducente filma, jer smo svi skupa podržali ideju da on snimi scenarij za trostruko manje love nego što mu je bilo potrebno, a HTV je odvojio novac, doduše bijedni novac HAVC-u posredno i za taj film, apsurdno je da ga televizija odbija reklamirati. Film je lud, kontroverzan, mada ne volim rabiti tu riječ, poigrava se sa svim svetostima društva u kojem živimo. Ja čak mislim da bi taj film mogla gledati djeca. To nije turbo art film koji će obilaziti svjetske festivale, već je baš namijenjen široj publici koja je odrasla na uvrnutom, pomaknutom humoru i bit će mi zaista žao ako upravo ta publika ne bude ni znala da on postoji.

Showbizz: Kakve su vam bile prve reakcije nakon čitanja scenarija?

Nina Violić: Užasno sam se smijala, i molila Boga da ne dobijem tu ulogu koju su mi namijenili. Tuđe su mi uvijek privlačnije, bilo muške ili ženske. Scenarij me jako nasmijao, sve četiri paralelne priče od kojih je svaka pisana u svom žanru, mislila sam da nije normalan (Ivan Goran Vitez, redatelj i scenarist) i da pretjeruje, i da će morati nešto izbaciti, ali on je toliko tvrdoglavo ustrajao u svemu i snimili smo sve, čak je i u montaži minimalno izrezano. Sad mi je drago zbog toga.

Showbizz: Kako biste okarakterizirali Danicu, i koliko ste se u njoj prepoznali?

Nina Violić: Glumim šumsku ženu, divlju i ludu, koja živi po pravilima krapinskog pračovjeka, a jedino na što je pristala od tekovina civilizacije je televizija. Vidiš, možda u tome leži odgovor na pitanje zašto nas ne žele raklamirati. Da ih slučajno ne bismo osramotili, kao da se ne sramote dovoljno sami. Pretpostavimo li da i sada postoji neki skriveni primjerci šumskog svijeta u Hrvatskom šumama, nećemo imati miran san. Ja se u svakoj ulozi prepoznajem. Ovdje sam se naročito prepoznala u pokolju nad kolegama.

Showbizz: Kako biste komentirali izjavu jednog filmskog kritičara da je promašaj filma to što baš vi tumačite sirovu ženu, budući da se sirovost s vama ne može povezati?

Nina Violić: Smijeh. Svaka čast tom kritičaru. Mogu samo reći da je čovjek na mjestu. Ja mislim da u svima nama postoji sve. I sirovo, i suptilno, i dobro, i zlo, i glupo i pametno, a naš posao je upravo to da produbljujemo sve kontradikcije u sebi i da otvaramo nove. Nakon toliko godina bavljenja glumom bude mi smiješno kad mi dođe čovjek i kaže 'gle, ja sam ti takav i takav'. Uvijek mi dođe da ga pitam 'misliš danas cijeli dan ili samo sada dok razgovaramo?'.

Showbizz: Kako ste se osjećali prilikom snimanja kontroverzne scene seksa?

Nina Violić: Nije kontroverzna uopće, duhovita je kao i sve ostalo.

Showbizz: A prilikom scene umiranja?

Nina Violić: Imala sam kaskaderku koja je bila prekrasna, i bila sam sretna što su je doveli, jer je kao prvo, ljepša od mene, i mršavija, a kao drugo, radi s tijelom čuda, i skakala je umjesto mene u jednoj sceni kao srna. Sama sam snimila dosta scena, rubnih, a tu scenu kada mi anti globalist otkida glavu snimila je ona. Moram se pohvaliti poklala sam jako puno ekipice paintboolaša, sa štapom, skakala sam sa drveta na žrtvu i probila joj srce kolcem, gutala iz žile na vratu krv – jednom riječju božanstveno iskustvo.

Showbizz: Pretpostavljam da je sada bespredmetno da vas upitamo je li vas brinuo posredan ili neposredan učinak koji bi film mogao imati na vašu kćer?

Nina Violić: Roza obožava foršpan, gledala ga je mnogo puta. Nije gledala film jer je još premlada, ali ja sam joj ispričala temu filma. Mislim da će ga najbolje prihvatiti adolescenti, jer je genijalna, duhovita spreza akcije, trilera, horora i nonsens komedije – to je za klince fenomenalno. Taj film ima ironičan odmak prema svijetu u kojem živimo i prema naciji, prema seksu, nasilju pogotovo. Film ne promovira niti potiče nasilje, on ga beskrajno ironizira.

Showbizz: Jeste li vi pogledali film? Kako vam se čini?

Nina Violić: Gledala sam ga više puta, zadnji put na ZFF- u s Natašom Dangubić s kojom sam sjela u kino jer je bilo pre zima da sjedimo vani na pivi i cigareti. Taj treći put sam prestala gledati sebe i stvarno sam uživala u tim nanizanim glupostima. Smijala sam se s publikom, publika se kidala od smijeha.

Showbizz: S kim ste se najviše zbližili na snimanju?

Nina Violić: Moja šumska obitelj je bila genijalna, a ostale nisam podnosila. Šalim se. Ne znam kako odgovoriti na to pitanje. Ali sa Šumskom obitelji mi je bilo najzabavnije, sami smo izumili jezik i toliko uživali u svojoj brutalnosti i nakaradnosti. Ali, ja obično na setu najviše volim redatelja, njemu se najviše ulizujem.

Showbizz: Je li točno da vas je redatelj, kada bi netko od glumaca/ica pogriješio tekst gađao puškom za paintball?

Nina Vilić: Smijeh. Ako je to izjavio Gigo, onda možete to reći! Šumska obitelj je tu bila pošteđena, jedino smo mi znali što govorimo, nije znao ni Gigo, jer smo sami izmislili svoj jezik.

Showbizz: Vas uskoro u kazalištu čeka uloga Fedre u drami Sarah Kane, dramatičarke koja nije zazirala od brutalnosti. I ondje Krv, ubojstva, sakaćenje, masakr.

Nina Violić: Kane pripada teatru sperme, krvi i znoja. Vrlo je intimna i dokumentarno poetska, nema ironijskog odmaka, ona iz dubine svog trbuha piše – to nije zezanje. Kod nas će se konačno postaviti, nije bila igrana kada je bila izvođena po svijetu. Prije deset godina ovdje je bila smatrana lošim piscem. Zanimljivo je da ćemo je u ZKM-u tretirati kao apsolutnog klasika, zato je režira Božidar Violić.

Shownizz: Jeste li zaljubljeni?

Nina Violić: Na to pitanje neću odgovoriti. Odgovor je uvijek 'da', bio točan ili ne.

>> Goran Navojec: Kako moj bračni život? K'o vam j*** mater!

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju