Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki mediji prenijeli su izjavu jednog zaposlenika kanadskog skijališta, na kojemu je glumica poginula: 'Žao nam je što je nismo upornije uvjeravali da zaštiti glavu'.


Kaciga od desetak dolara vjerojatno bi spasila život preminuloj glumici Natashi Richardson, supruzi Liama Neesona i kćeri Vanesse Redgrave.

Vezani članci Slika nije dostupna Natasha Richardson odbila medicinsku pomoć 17 minuta nakon nesreće Slika nije dostupna Glumica Natasha Richardson bori se za život

'Svaki početnik obavezan za staviti kacigu, no nije legalno prisiliti nekoga tko to ne želi', kazao je neimenovani kanadski instruktor skijanja.

'Sjećam se Natashe Richardson, došla je kupiti opremu prije nego je otišla na sate skijanja. Rekla je da je malo nervozna, jer loše skija. Ponudili smo joj kacigu, no nije je htjela uzeti', rekao je prodavač skijaške opreme.

>> Natasha Richardson odbila medicinsku pomoć 17 minuta nakon nesreće

>> Natasha Richardson umrla zbog krvarenja i hematoma na mozgu

Nesretna Natasha Richardson primljena je u bolnicu dva sata nakon nesreće, zbog bolova u glavi. Uzrok smrti bio je izljev krvi u mozak. Čini se bi joj kaciga od nekoliko dolara uistinu spasila život.

Glumica je pokopana je u nedjelju kraj svog doma u Millbroku, na sjeveru američke savezne države New York. Obitelj i prijatelji Natashe Richardson okupili su se na posljednjem ispraćaju kazališne i filmske zvijezde u Episkopalnoj crkvi Sv. Petra u Millbrooku, oko 150 kilometara sjeverno od New Yorka.

Udovac preminule Richardson, glumac Liam Neeson, njihovi sinovi Micheal (13) i Daniel (12), njezina majka Vanessa Redgrave, sestra Joely Richardson i prijatelji kao što su Uma Thurman, Ralph Fiennes i Mia Farrow, okupili su se u crkvi na jednosatnoj ceremoniji održanoj u najužem krugu.

Neeson, u tamnom odjelu i sunčanim naočalama, zajedno sa šestoricom nosača unio je kovčeg od mahagonija u malu bijelu crkvu, izvjestili su američki mediji. Nakon posljednjeg ispraćaja u crkvi, Neeson i članovi obitelji odvezli su se do obližnjeg groblja gdje je održan pokop pod velikim zelenim šatorom.

Richardson je pokopana na istom groblju kao i njezina baka po majci Rachel Kampson, koja je umrla 2003., tijekom posjeta unuci u SAD.

Smrt 45-godišnje glumice od krvarenje i hematoma u mozgu nakon pada na početničkoj stazi skijališta Mont Tremblant u Quebecu, gdje je učila skijati, otvorila je brojna pitanja o reakciji lokalne službe hitne pomoći.

Prema izjavi Yvesa Coderrea, direktora službe Ambulances Radisson, koja je odgovorila na oba hitna poziva 911 za Natashu Richardson u ponedjeljak, trebalo je oko četiri sata da glumica stigne do bolnice. Kanadski dnevni list Toronto Globe and Mail izvijestio je da je za to trebalo gotovo šest sati.

Sustav hitne pomoći u Quebecu nema helikoptere za prebacivanje pacijenata do velikih bolnica u Montrealu, kao što to imaju drugi gradovi u Kanadi i SAD-u, izjavio je Tarek Razek, direktor traumatološke službe Medicinskog centra Sveučilišta McGill u Montrealu.

Richardson je preminula u srijedu u bolnici u New Yorku, gdje je prebačena iz Montreaala. Ured gradskog mrtvozornika New Yorka je utvrdio da je uzrok smrti 'epiduralni hematom', koji nastaje kod krvarenja između lubanje i moždane ovojnice. Richardson nije imala kacigu prilikom pada i njezina je smrt potaknula brojne zahtjeve u SAD da se nošenje kaciga učini obveznim za sve na skijalištima, a ne samo za djecu.

Richardson je potomak jedne od velikih britanskih glumačkih dinastija, no izgradila je vlastiti ugled ulogama u filmovima kao što su Patty Hearst i The Handmaid's Tale, te posebno svojim radom u kazalištu, za koji je 1998. nagrađena Tonyem, kazališnim ekvivalentom Oscara, za nastup u mjuziklu Cabaret. Kazališta na Broadwayu i u londonskom West Endu proteklog su tjedna prigušili svoja svjetla u znak sjećanja na Natashu Richardson.