Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kineski dokumentarac 'Žalba' Zhaoa Lianga osvojio je Veliki pečat u međunarodnoj konkurenciji 6. ZagrebDoxa, koji završava večeras dodjelom nagrada, te nagradu 'Movies that Matter' za film koji najbolje promiče ljudska prava.


Ta priča o borbi pojedinca protiv birokracije, stvarana deset godina, 'diskretnom suosjećajnošću bilježi niz dirljivih sudbina malih ljudi u potrazi za pravdom i uvjerenjima, a impresionira i autorskom posvećenošću poslu', stoji u obrazloženju žirija.

Vezani članci Slika nije dostupna Film o mafijaškom ubojstvu na Cvjetnom trgu otvara ZagrebDox Slika nije dostupna ZagrebDox počinje 27. veljače

Selidba na novu lokaciju, koja je predstavljala najveći ovogodišnji festivalski izazov, pokazala se uspješnom. 'Na početku festivala, obećali smo vam tri noviteta. Prvi je bio promjena lokacije. Već danas poslijepodne, posjećenost festivala dosegla je prošlogodišnju brojku. To je pokazatelj da se rizik isplatio i da je publika prihvatila novi prostor', rekao je direktor Nenad Puhovski. 'Druga novost bio je program Stanje stvari, koji uključuje filmove koji govore o krizi liberalnog kapitalizma. Taj je program ujedno bio i najposjećeniji. I treće, namjera nam je bila da nizom premijera naš festival postane domaćin dokumentarcima iz Hrvatske i regije. Željeli smo domaćim i regionalnim autorima pružiti dodatnu pažnju, te na taj način potpomognuti regionalnu dokumentarnu produkciju. Mislim da smo u tome i uspjeli', zaključio je direktor festivala Nenad Puhovski.

Veliki pečat u regionalnoj konkurenciji dobio je austrijski film 'Toto' Petera Schreinera, o Talijanu koji već 30 godina živi u Beču, a sanja o povratku kući. Autor je snimio precizan film o osobi koju sami nikad ne bismo uočili, 'koji nas vodi na unutarnje putovanje u izgubljeni identitet i djetinjstvo', ocijenio je žiri.

Najboljim filmom autora do 30 godina proglašen je poljski 'Bezdan' Wojciecha Kasperskog o usamljenom tragaču zlata na planinama sjevernog Sibira, za što je dobio nagradu Mali pečat. Žiri je ocijenio da taj film, uz neupitnu dokumentarističku kvalitetu i autentičnost, ostavlja i umjetnički dojam.

Posebna priznanja u međunarodnoj konkurenciji dobili su 'Zadnji vlak' kineskog autora Lixina Fana te 'Staklena kuća' iranskog redatelja Hamida Rahmaniana, a u regionalnoj konkurenciji srpskom filmu 'Kriva je' Milice Đenić.

U kategoriji mladih autora posebno priznanje dodijeljeno je ruskom filmu 'Sanja i Vrabac' Andreya Gryazeva, a u kategoriji 'Moves that Matter' hrvatskom filmu 'Zašto' Ljubice 'anković Lazarić.

Ovogodišnji ZagrebDox, u okviru kojega je u proteklih sedam dana prikazano 150 recentnih dokumentarnih filmova iz cijeloga svijeta, u nedjelju će još prikazati program 'The Best of Fest' sa svim nagrađenim filmovima ovogodišnjeg festivala, kada će se i dodijeliti nagrada publike.