Povodom svjetske i hrvatske premijere filma 'Na putu', uvršten je u glavni, natjecateljski program jednog od najvažnijih svjetskih filmskih festivala Berlinalea, posjetili smo u četvrtak press konferenciju u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, kojoj su prisustvovali redateljica i scenaristica filma Jasmila Žbanić, pro¬ducent i glavni glumac Leon Lučev te glumice Zrinka Cvitešić, Nina Violić i Marija Kohn, koji su film predstaviti hrvatskim medijima neposredno pred odlazak u Berlin.


Film 'Na putu', redateljice Jasmile Žbanić uvršten je u glavni, natjecateljski program jednog od najvažnijih svjetskih filmskih festivala Berlinalea, na kojem će 18. veljače imati i svjetsku premijeru. Na tom je festivalu Jasmila Žbanić 2006. godine osvojila glavnu nagradu Zlatni medvjed sa svojim filmom 'Grbavica'.

Vezani članci Slika nije dostupna Zrinka se na sve navikla u Londonu, ali NEŠTO joj ipak nedostaje! Slika nije dostupna Najbolja na West Endu: Zrinka osvojila nagradu za debitanticu godine!

>> U četvrtak počinje jubilarni 60. Berlinale

U filmu 'Na putu', Luna (Zrinka Cvitešić) je stjuardesa i živi u sretnoj vezi, punoj ljubavi, sa Amarom (Leon Lučev) koji radi kao kontrolor leta na sarajevskom aerodromu. Oboje su izašli iz rata kao siročad, no pokušavaju ostaviti bolnu prošlost iza sebe. Željeli bi imati dijete, ali ga ne mogu začeti zbog Amarovog zdravstvenog problema. Pored toga, Amar ima problem i sa pićem. Na poslu ga zatiču kako pije – te zbog toga dobija suspenziju – što ga vodi u spiralu depresije i očaja. Luna, zajedno sa njihovim zajedničkim prijateljima, Šejlom (Nina Violić) i Dejom (Sebastian Cavazza), pokušava pomoći Amaru, ali on uporno odbacuje terapiju.

Amar jednog dana, sasvim slučajno, sreće Bahriju (Ermin Bravo) starog prijatelja s bojišnice, koji je u međuvremenu postao pravi vjernik. Mada se u početku opire Bahrijinim duhovnim savjetima, Amar doživljava duboku promjenu nakon posjeta džamiji i slušanja vjerskog obreda. Iako su Luna i njihovi prijatelji u početku skeptični prema Amarovoj promjeni, ipak im je drago, jer je prestao piti. Luna ga još uvijek veoma voli, ali je puna sumnji i rezervi prema njegovom novom načinu života, pa i odustaje od tretmana umjetne oplodnje jer osjeća sve veću sumnju u njihovi zajednički, obiteljski život. Međutim, na njeno ogromno čuđenje, saznaje da je već trudna...

Pitali smo redateljicu Jasmilu Žbanić, koja je na nekim forumima čak primala prijetnje smrću kada su počeli snimati što joj je bio najveći izazov?

'Uopšte ući u snimanje i završiti ga je avantura i stalno hodanje po žici, stalno čovjek ima osjećaj da je na nekoj ivici, jer smo odabrali put koji je bio vrlo riskantan. I tema i način na koji smo radili, pokušali smo ići do krajnjih granica koje smo mi poznavali. U svakom trenutku smo, i glumci i sva ostala ekipa išli do ekstrema da nadiđemo sami sebe.', rekla nam je Jasmila.

Kao u 'Grbavici', 'Na putu' u sebi sadrži jedan sociološko-politički dio i jedan emotivni dio priče. Koji je vama važniji kao redateljici?

'Meni je naravno najvažniji onaj ljudski između likova, da se ispriča jedna ljudska, ljubavna priča, a ta politička 'zavjesa' je samo inicijator ili neka kemijska supstanca koja stvari unutar nas pokreće. Ja se njom ne bavim kao dominantnom temom, ono što mene zanima su ljudi, ljudske okolnosti i promjene oje se događaju unutar njih.', zaključila je Jasmila, te nadodala da iako je Berlinaleu 2006. osvojila, da na ovaj berlinski film festival ide bez očekivanja i da joj je već veliki uspjeh što je film ušao u zvaničnu konkurenciju.

Ovogodišnji, 60. Berlinale za film 'Na putu' značajan je još po nečemu. Glavna glumica filma Zrinka Cvitešić, na temelju svoje uloge, uvrštena je u program 'Shooting stars 2010'. Odabrana je među deset najboljih europskih glumačkih talenata, koji će filmskim profesionalcima iz cijeloga svijeta biti predstavljeni tijekom Berlinalea, pa smo je pitali kako se osjeća zbog te laskave nominacije.

'Pa prvo mi je bilo nestvarno. Drugo, kada sam doznala da su me odlučili nominirati za 'Shooting stars 2010', odlučila sam nekako da neću uopće o tome razmišljati i maltretirati se, jer sam znala da su u konkurenciji neke države poput Italije, Švicarske, V. Britanije, Francuske, koji snimaju 50 puta više filmova od nas, pa sam mislila da u principu nemam neke šanse, ali već i sama nominacija mi je bila jako puno.'

Kako ste doznali da ste nominirani?

'Bila sam u Njemačkoj na gostovanju s HNK-a i nazvali su me Jasmila (Žbanić) i Leon (Lučev), koji su rekli, 'Gledaj, sada ćemo ti nešto reći, ali ne smiješ nikome reći, jer mora biti tajna još nekih tjedan dana'. Onda su mi rekli, i bila sam zapravo stravično vesela i stravično tužna, jer nisam nikome smjela reći, to mi je dosta teško palo, tako da sam jedva dočekala da se vratim doma i podijelim to s mamom i obitelji.'

Što je bilo najzahtjevnije u ovoj ulozi?

'Najzahtjevniji je bio sam proces pripreme za ulogu, jer Jasmila ima 'oko sokolovo' koje sve živo vidi, pa je tako vidjela da ja još imam neke blokade koje treba razbiti, da imam neka neriješena pitanja i kao glumac i kao osoba, i u principu to mi je bilo nekako najteže i najbolnije proći. Ali nakon toga sve se nekako otvorilo i postalo 'ružičasto', i poslije je sve bilo stvarno vrlo lako. Luna mi je nekako najosobnija uloga do sada, i nekako je najviše moja, i mislim da smo se jako brzo zapravo pronašli, i ona u meni, i ja u njoj.', rekla nam je Zrinka na presici.

Hrvatska distribucija filma 'Na putu' započeti će svečanom premijerom filma 27. veljače u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski. Ulaznice za premijeru mogu se kupiti na blagajni KD Lisinski, u knjižarama Algoritma u Avenue Mallu, King Krossu te Maksimirskoj cesti, kao i u Profilovim knjižarama u Bogovićevoj ulici te u West Gate Shopping Cityu.