Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Human Rights Film Festival (HRFF), festival filma o ljudskim pravima, održat će se od 7. do 13. prosinca u zagrebačkom kinu Europa, a program će se istodobno odvijati i u riječkom Art-kinu Croatia, izvijestili su danas organizatori, Multimedijalni institut i Udruženje za razvoj kulture 'URK'.


Sedmo izdanje Festivala bavi se pitanjem borbe za socijalna prava, što je goruća tema u trenutku kada se u ime gospodarske krize mnoga prava ograničavaju ili u potpunosti ukidaju, stoji u priopćenju.

Vezani članci Slika nije dostupna HRW: Nasilje na jugu Kirgistana bilo je sustavno i dobro organizirano Slika nije dostupna Nezamisliva mučenja u tajnom bagdadskom zatvoru

Festival će otvoriti dokumentarni film 'Susret' Igora Bezinovića o neobičnom susretu seljaka i studenata tijekom ovogodišnjih prosvjeda u Zagrebu, te francuski igrani film 'Bijeli materijal' Claire Denis, koji prati građansko-ratnu situaciju u jednoj afričkoj zemlji i postupni nestanak obitelji bijelih gospodara-plantažera.

Među 20-tak filmova, od kojih su mnogi nagrađivani na svjetskim festivalima, prikazat će se kineski 'Žalba', američki 'The Yes Men popravljaju svijet', francusko-iranski 'Žene bez muškaraca', izraelski 'Hranidbeni lanac', afrički 'Teza' te 'Posljednji podvig diverzanta Oblaka' Vatroslava Mimice iz 1978. godine.

Popratni program donosi diskusije o vizualnoj artikulaciji borbe za gradski prostor u Zagrebu, o ljudskim pravima, o političkom utjecaju slike i slikovnosti te o političkoj organizaciji znanja.

U suradnji sa riječkom udrugom 'Drugo more' u zagrebačkoj Galeriji Nova od 9. do 12. prosinca bit će postavljena izložba o akcijama inicijative 'Pravo na grad'.

Ulaz na sve projekcije i festivalska događanja je besplatan.