Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Unatoč izbačenim eksplicitnim scenama snimljenim na berlinskome Love-prideu, dokumentarac osvojio nagradu za najbolji međunarodni dokumentarni film.


Prvi hrvatski dokumentarni film o elektronskoj glazbi – 'Astralis Institucija', redatelja Igora Neljaka osvojio je nagradu za najbolji međunarodni glazbeni dokumentarni film u New Yorku na prestižnom festivalu 'New York Independent Film & Video'.

Vezani članci Nestanak Madeleine McCann približava se desetoj godišnjici (Foto:AFP) Dramatičan dokumentarac o nestaloj Madelenine: "Jeste li ubili svoju kćer?" Slika nije dostupna Sasvim običan milijarder: Jede u McDonaldsu, a kupuje na sniženju

Film prati razvoj zagrebačke elektronske scene kroz živote trojice dj-a Astralis tima – Damira Ludviga, Gorana Vlajića i Gorana Štetića.

Osim u New Yorku, film 'Astralis Institucija' prikazan je na filmskim festivalima u Miamiu i Washingtonu, gdje je nominiran za najbolji film, režiju i najbolju glazbu, a butu će prikazan i u Los Angelesu.

Bizarno je što je film prije prikazivanja na američkim festivalima, prošao strogu kontrolu, te je cenzuriran. Iz njega su morale biti uklonjene neke eksplicitne scene snimljene na berlinskom Love Parade-u 2003. godine, koje su ipak bile malo previše za američke selektore.

Film koji već nazivaju obaveznom lektirom za sve one koji slušaju elektronsku glazbu je zapis o nastanku i razvoju hrvatske elektronske scene od 90-ih godina prošlog stoljeća, do danas. Elektronski duo 'Dogma' kojeg su osnovali Damir Ludvig i Goran Štetić postigao je zavidan uspjeh u Aziji albumom 'Land of Utopia' koji je postao prvi trance album na kineskom govornom području. Premijerno izvođenje tog albuma na kinesku Novu Godinu 1998. u Zagrebu, odjeknuo je snagom koja je pokrenula novo doba hrvatske klupske scene. Tada su se svi najveći klubovi u Hrvatskoj odjednom pronašli u elektronskoj glazbi. U 10 godina rada prikupljeno je mnogo audio i video zapisa sa brojnih Astralis partija, gostovanja po hrvatskim i svjetskim klubovima o čemu šira javnost malo zna.

Film se osvrće na društveni i kulturološki utjecaj Astralisa i na živote protagonista koji su indirektno diktirali razvoj Astralisa, hrvatske glazbene scene i njene publike.