Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Režiju 'Frost/Nixona' potpisuje Ron Howard, najpouzdaniji hollywoodski zanatlija. Riječ 'zanatlija' u slučaju Howarda nikako nema pogrdno značenje. Howard jednostavno zna odraditi posao režisera i ne radi greške – a to nije mala stvar.


Kino: FROST/NIXON - Ocjena: 9/10

(Frost/Nixon), Režija: Ron Howard, Uloge: Frank Langella, Michael Sheen, Sam Rockwell, Kevin Bacon, Oliver Platt

Pet nominacija za Oscare među kojima su i one u kategorijama za najbolju režiju, najbolji film i najbolju glavnu mušku ulogu, svrstavaju film 'Frost/Nixon' u ladicu onih naslova koje bi svaki filmofil koji drži do sebe morao pogledati. Ukupni ugođaj filma, gluma, scenarij i niz drugih detalja u sjećanje prizivaju Oscarom nagrađenu 'Kraljicu' Stephena Frearsa. Nije to slučajno.

Vezani članci Slika nije dostupna Tinejdžerski seks i opijanja u novoj sezoni! Slika nije dostupna Bili su pokloni za gotovo 200 država

'Frost/Nixon' je snimljen prema kazališnom komadu Petera Morgana, a on je bio scenarist 'Kraljice'. Michael Sheen je u 'Kraljici' glumio Tonyja Blaira, dok u ovom filmu tumači novinara Davida Frosta. Ključne sličnosti između ova dva odlična filma rezultiraju jednostavnom premisom – ako vam se svidjela 'Kraljica' sigurno će vam se svidjeti i 'Frost/Nixon'.
 

Režiju 'Frost/Nixona' potpisuje Ron Howard, najpouzdaniji hollywoodski zanatlija. Riječ 'zanatlija' u slučaju Howarda nikako nema pogrdno značenje. Howard jednostavno zna odraditi posao režisera i ne radi greške – a to nije mala stvar. S druge strane, pogledajmo niz njegovih najpoznatijih filmova – 'Apolo 13', 'Genijalni um', 'Cinderella Man'. Zanimljivo je da je svaki sljedeći Howardov film bolji od predhodnog, dakle čovjek uči dok radi, a to je još jedna vrlina prilično nesvojstvena Hollywoodu.

Jedan od Howardovih uvjeta da se prihvati režije 'Frost/Nixona' je bio da na filmu svoje uloge iz kazališnog komada ponove i Frank Langella kao Nixon i Michael Sheen kao David Frost. Glumci koji su svoje uloge izbrusili na daskama, odličan su posao obavili i ispred kamera. Nakon što je Anthony Hopkins maestralno odglumio Nixona u istoimenom filmu Olivera Stonea, teško je i bilo zamisliti da bi mu netko mogao biti ravan u interpretaciji najkontroverznijeg američkog predsjednika. Franku Langelli je to i više nego uspjelo.

I sporedne uloge su odlično odrađene. Sam Rockwell u ulozi Jamesa Restona, žestokog mrzitelja lika i djela Richarda Nixona ostvario je jednu od svojih najboljih uloga. Posebno je upečatljiva scena u kojoj se upozna s Nixonom i tada kaže da je o Nixonu napisao čak četiri knjige a da ga nikada nije vidio u živo. To nas dovodi do još jednog bitnog segmenta filma. Kako javnost precipira važne osobe oko koji se u određenom trenutku podigla prašina. Percipira ih na način kako im to sugeriraju mediji.

Omraženi Nixon do kraja filma kod gledatelja pobudi i određene simpatije, baš kao što je bio i slučaj s kraljicom Elizabetom u filmu 'Kraljica'. Niti jedan medij nije toliko savršen da opiše ukupnost neke osobe, ali je film dovoljno jak da naglasi kompleksnost i posebnost. Ron Howard je u svemu tome uspio i jasno nam je rekao da uistinu nikada nećemo znati kakav je čovjek bio Richard Nixon jer nismo s njime imali priliku niti popiti piće niti odigrati partiju golfa.