Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki filmski kritičari najboljim su filmom proglasili dramu o iračkom ratu 'The Hurt Locker' redateljice Kathryn Bigelow, dok su filmovi 'Nemilosrdni gadovi' Quentina Tarantina i 'Avatar' Jamesa Camerona dobili najviše nagrada sinoć u Hollywood Palladiumu u Los Angelesu.


Redateljica i producentica filma 'The Hurt Locker' Kathryn Bigelow proglašena je najboljom redateljicom.

Vezani članci Kradljivicu čempresa snimila je nadzorna kamera Ležerno iščupala čempres pred vratima udruge osnovane u spomen na preminulog dječaka. Njegova majka poručuje: "Naravno da ću zasaditi novi, ali me bole reakcije ljudi" Slika nije dostupna Producentu filma 'The Hurt Locker' zabranjen ulaz na dodjelu Oscara

Primajući nagradu za najbolji film scenarist Mark Boal rekao je da nagrada pripada Kathryn Bigelow 'zbog njezine jedinstvene vizije, beskonačne inspiracije i beskompromisnosti'. Bigelow je pak, primajući nagradu, zahvalila Boalu, rekavši: 'Ovdje sam zbog jednoga čovjeka, a to je Mark Boal'.

>> 'The Hurt Locker' je najbolji film 2009. godine

Film 'Crazy Heart' osvojio je dvije nagrade: nagradu za najboljeg glumca, dodijeljenu Jeffu Bridgesu, te nagradu za najbolju pjesmu.

Nagradu za najbolji animirani film dobio je film 'Nebesa'. Film je, usto, nagrađen i za najbolju glazbu.

Film 'Devet', koji je kao i 'Gadovi' imao najviše nominacija, ostao je bez nagrade.

'Nemilosrdni gadovi' dobili su nagradu za najbolju glumačku ekipu, dok je Christopher Waltz dobio nagradu za najbolju sporednu ulogu, a Tarantino za najbolji originalni scenarij.

'Avatar' je proglašen najboljim akcijskim filmom, a dobio je, među ostalim i nagrade za montažu, ton i vizualne efekte.

Nagradu za najbolju glumicu podijelile su Meryl Streep i Sandra Bullock za filmove 'The Blind Side', odnosno 'Julie i Julia'. Jason Reitman nagrađen je za najbolji prilagođeni scenarij za film 'Up in the Air'.

Pobjednike biraju članovi Udruge filmskih kritičara.