Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

To što se našao pod gomilom nagorjelih dasaka sav umrljan prašinom i krvlju, za snimanja uvodne scene redateljskog prvijenca Angeline Jolie 'Bezimena ljubavna priča' za Toma Božovića Benzona tek je jedan od niza nepredvidivih epizoda koje u zbilji živi ovaj mladi glazbenik.


'Ti si moja omiljen mrtva rock zvijezda' rekla je Angelina hrvatskom glazbeniku, prenosi Glorija, koji posljednjih šest godina živi u Londonu, a kod nas je poznat kao nekadašnji gitarist 'Kojota'. U spomenutom filmu Tom glumi gitaristu u bendu s čijim nastupom započinje film, pa usred svirke i veselja padne bomba i pobije gomilu ljudi. Tu je ulogu, izjavio je, prenosi spomenuti časopis, dobio zahvaljujući prijatelju Dadi Džihanu, koji je od Angie dobio odriješene ruke u odabiru članova banda.

Ali, što to čini Tomov život uzbudljivijim od kakvog filmskog scenarija? Život rockera koji krči svoj put do slave. Majka mu je Ljerka Draženović, glumica koja se proslavila ulogom Olge Petrović u kultnoj seriji 'Pozorište u kući', a otac Marko Benzon, splitski slikar koji je preminuo kad su Tomi bile dvije godine. Rodio se u Osijeku, ali je ubrzo nakon rođenja s majkom preselio u Los Angeles, a potom u Beograd, gdje mu je majka počela raditi na kultom radiju Studia B, koji je u neku ruku Tomi bio dječji vrtić. Desetak godina kasnije njegova se majka preudala za Mladena Božovića, nogometaša OFK Beograd i Radničkog. Kao šesnaestogodišnjak je uzeo u ruke električnu gitaru i osnovao bend 'Rock terapija', koji mu je uvelike promijenio tijek života. Naime, dan prije no što je Vojna Milicija zakucala na vrata njegovog stana u Beogradu, 2. kolovoza 1992. godine s namjerom da ga unovače i pošalju na ratište u Hrvatsku, Tom je s istim bandom autobusom putovao za Zurich radi snimanja albuma.

'Vozili smo se 30 sati jer nas Austrijanci nisu htjeli pustiti preko granice, pa smo morali ići preko Mađarske. Mi smo se držali cool, a ostatak ekipe u busu je razmatao pečeno meso s lukom, te uživao gledajući neku seosku svadbu na videu', izjavio je Tom, prenosi Glorija. Bend je u Švicarskoj ostao tri godine, i, kako bi se prehranio radio kao soboslikar i kao dostavljač hrane u kineskom restoranu. Zatim se preselio u Zagreb gdje se, u međuvremenu preselila njegova majka, koja je u vrijeme rata boravila u Sarajevu kao novinarka Yutela i CNN-a. Zasvirao je u 'Malehokersima', a zatim u 'Kojotima'. Raspadom potonjih, 2000. godine, Benzon osniva svoj band 'Cool Shakes' s kojim je pošao na turneju po Europi. Spletom okolnosti neko je vrijeme proveo i u Barceloni u trosobnom penthouseu, nakratko se vratio u Zagreb, a zatim ponukan dosadom metropole, otputovao u London. Ondje se upisao na sveučilište SEA London gdje je diplomirani film. No, život u Londonu za njega nije bio piknik. Zarađivao je kao šanker u bajkerskom klubu, prodavao gitare, i kao čuvar na tržnici u Camdenu.

Na jednom koncertu Sonnyja Westa, koji je svojevremeno svirao s Morisseyem, Bobom Geldofom i Fatsom Dominom, Tom mu je prišao s upitom treba li mu gitarist. Budući da mu je ovaj odgovorio da traži kontrabasistu, Tom je slagao da svira kontrabas, te je četiri dana i noći učio kontrabas dok mu prsti nisu prokrvarili, i postao član 'The Congo Faith Healersa' koji zadnjih godina ima kultni status u Londonu. Britanski dnevnik The Independent proglasio ih je ove godine jednim od deset britanskih bendova koje svakako vrijedi vidjeti. Redovito nastupaju u 'The Pigalle' na londonskom Picadilly Circusu, gdje je jedan od gostujućih DJ-a i Boy George.

>> Angelina Jolie: Ne sudite o filmu koji niste pogledali