Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Filmski režiser Veljko Bulajić dobitnik je specijalne nagrade 'Zlatne kamere 300' filmskog festivala kamere 'Braća Manaki' u Bitoli, koji će se održati od 27. rujna do 4 listopada.


Na otvorenju tog međunarodnog festivala Bulajiću će biti uručena nagrada za osobiti doprinos svjetskoj kinematografiji, priopćila je u srijedu uprava festivala u Bitoli.

Vezani članci Nagrada za Tvoje lice zvuči poznato - 2 NovaTV u finalu za prestižnu svjetsku nagradu zahvaljujući video najavi za šestu sezonu showa ''Tvoje lice zvuči poznato'' Andrija Jarak Informativni program Nove TV dobio zahvalnicu Građevinskog fakulteta za izvještavanje o potresu

U obrazloženju se navodi da Bulajić zauzima značajno mjesto u osnivanju hrvatske i eksjugoslavenske kinematografije. Njegov prvi dugometražni film "Vlak bez voznog reda" iz 1959. godine, koji je kritika na filmskom festivalu u Cannesu ocijenila ostvarenjem značajnim za svjetsku kinematografiju, postavio je najviše standarde u filmskom stvaralaštvu bivše Jugoslavije.

U obrazloženju nagrade nabrajaju se ostala Bulajićeva djela, za koja je dobio brojna priznanja i stekao ugled i izvan Hrvatske.