Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Povećanje grudi vodi samoubojstvu, a ne raku!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sveobuhvatno istraživanje kanadskih znanstvenika dovelo je do zaključka kako se žene s umjetnim implatantima u prsima ne suočavaju s povečanom mogućnošću razvoja raka i drugih bolesti, već s povećanom mogućnošću samoubojstva!

Istraživanje na uzorku od 40 tisuća žena koje su se odlučile na korekciju grudi, pokazalo je da takvi zahvati ne povećavaju rizik od nastanka raka, bolesti srca i sličnih teških bolesti.

Pročitajte i ovo Alma A. s djecom potraga i dalje traje Strašan slučaj šokirao regiju: Alma je s troje djece skočila u rijeku zbog muža nasilnika, objavili da su pronašli tijelo druge djevojčice Ilustracija U kasnom stadiju Doktorica primijetila dva blaga simptoma pa otkrila da ima rak debelog crijeva: "Znala sam da neće biti dobro"

No, znanstvenike je tijekom istraživanja iznenadilo drugo otkriće - žene koje se odlučuju na povećanje grudi, sklonije su samoubojstvu.

Ipak, Howard Morrison s Instituta za javno zdravstvo iz Ottawe, kaže kako ti rezultati ne bi trebali šokirati.

- Oni se u osnovni slažu s nekim ranijim istraživanjima, rekao je Morrison.

Najnovija studija nije mogla ustanoviti razloge koji povezuju umjetne implatate i povećani rizik od samoubojstva, no Morrison ističe da su neka ranija istraživanja zabilježila razne psihološke poremećaje i depresiju kod žena koje su se odlučile na korekciju grudi.

Najnovija otkrića temelje se na podacima o 24 558 žena koje su usadile implatate u grudi između 1974. i 1989. godine te 15 893 žene koje su se odlučile na druge vrste kozmetičkih zahvata na svom tijelu u istom razdoblju.

Znanstvenici su potom pratili smrtnost tijekom 1997. godine.

Ispalo je da u usporedbi s ostalom populacijom, obje grupe žena imaju za četvrtinu manji rizik da umru od raka, a i rizik od drugih teških oboljenja pokazao se manjim od ostatka populacije.

No, žene s implatatima u grudima, pokazalo se, imaju čak 73 posto veći rizik od počinjenja samoubojstva, u odnosu na ostatak populacije!

Žene iz druge grupe, koje su se odlučile na neke druge zahvate, također se suočavaju s većim rizikom od suicida, ali ni blizu u tom postotku.

No, Morrison kaže kako ne treba paničariti.

- Rezultati nisu dramatični, radi se o 58 od 24 tisuća žena koje su ugradile implatate, naglašava Morrison, no dodaje da je očito kako dio žena koje se odlučuju na korekciju grudi ima određenih psihičkih problema (što bi značilo da ugradnja implatata nije uzrok, već posljedica nekog određenog nezadovoljstva, psihičkog poremećaja ili depresije, op. a.) te smatra kako bi plastični kirurzi trebali zatražiti savjet psihijatra kada posumnjaju da su zaprimili pacijenticu koja pati od psihičkog poremećaja ili ima suicidalne misli. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene