Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Zagrebu će u petak gostovati kultna hip-hop grupa Public Enemy koja u Tvornicu kulture dolazi u proširenoj live postavi s ekipom od 16 ljudi.


Kontroverzni rapperi Public Enemy su postavili nova pravila u hip-hopu i postali najutjecajniji rap bend kasnih 80-tih koji je proširio svoje utjecaje daleko izvan rap glazbe.

Vezani članci 6500 djelatnika tvornice završilo u karanteni - 1 "Svinjski barun" se ispričao: U njemačkoj tvornici više od 1500 zaraženih, 6500 ljudi u karanteni čuvaju vojska i policija Slika nije dostupna Zagreb ugostio Public Enemy

Iz temelja su promijenili rap sa svojom političkom, socijalnom i kulturnom sviješću. Prozvani su "crnim Sex Pistolsima", a za mnoge su najkvalitetnija rap grupa svih vremena.

Bend je osnovan 1982. na Long Islandu u New Yorku, a nakon pet godina izdaju prvi album "Yo! Bum Rush The Show", prihvaćen od hip-hop zajednice, no ignoriran od rock i R&B scene.

Godine 1988. objavili su drugi album "It Takes A Nation Of Millions To Hold Us Back" koji ih je proslavio i koji je proglašen albumom godine u anketi časopisa "The Village Voice".

Sljedeći album "Fear of a Black Planet" izdaju 1990. koji je do danas najuspješniji album Public Enemyja. Najpoznatije pjesme s albuma su "911 is a Joke" koja je kritizirala hitnu pomoć da im je potrebno više vremena da stignu do mjesta nesreće u crnačkoj zajednici i "Fight the Power" koja se smatra himnom benda.

Godine 1991. objavili su album "Apocalypse 91... The Enemy Strikes Back", a sljedeće godine Public Enemy je bio predgrupa U2-u na njihovoj "ZOO TV" svjetskoj turneji.

U proljeće 1998. Public Enemy se vraćaju na scenu soundtrackom za Spike Leejev film "He Got Game" koji je nakon izdavanja dobio najbolje recenzije od albuma "Apocalypse 91".

Public Enemy je također postao prvi poznatiji bend koji je izdao
album online.

Godine 2002. Chuck D se ponovno ujedinio sa Flavor Flavom,
Terminatorom X i Professorom Griffinom te su objavili album
"Revolverlution".

Prošle godine izdaju "Power To The People And The Beats - Greatest Hits" kompilaciju, a u rujnu ove godine u izdanju Aquarius Recordsa izlazi kompilacija remixeva "Bring The Beat Back".

Jezgru Public Enemya čine: Chuck D - vođa benda, glavni MC i
tekstopisac, Flavor Flav - tekstopisac, MC, instrumentalist i
producent, te komičar Professor Griff i road manager DJ Lord -
producent i glavni DJ Public Enemyja.

Pretprodajna mjesta ulaznica u Zagrebu su: CD shop Dancing Bear (Gundulićeva), Dallas CD shop (Tkalčićeva), CD shop Zagorka (Importanne Centar), CD shop Sirius (Importanne Galeria), Smart Shop (Ilica), Integral (Pothodnik), Klub Tvornica (Ljudevita Posavskog), a ulaznice su u prodaji i online u sklopu Eventim sustava.

Cijena ulaznica je 220 kuna, dok se na blagajni Tvornice kulture na dan koncerta mogu kupiti po 250 kuna.