Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ed Benedict, legendarni animator TV-serije o Kremenku umro je u 94. godini, objavio je njegov kolega i dugogodišnji prijatelj David K. Sheldon.


Benedict, koji je radio za studije MGM, zatim za Universal te
druge, pridružio se timu Billa Hanne i Joea Barbere ubrzo nakon što su oni osnovali studio za crtani fim Hanna-Barbera krajem 50-ih godina.

Za seriju o "Kremenku", priču o "modernoj obitelji iz kamenog doma", Benedict je dizajnirao dvojicu prijatelja Freda i Barneya, nihove supruge Wilmu i Betty i čitav niz duhovitih kućnih naprava iz kamenog doma, uključujući i slavne automobile koje su Kremenko i Kamenko pokretali nogama.

Jedna od prvih serija crtića osmišljenih za odrasle i za djecu,
Kremenko se počeo prikazivati 60-ih godina i odmah postao hit. 

"Nije pretjerivanje reći da velik dio uspjeha TV animacije Hanna i Barbera duguju Benedictovom nevjerojatno privlačnom i smiješnom crtežu", napisao je povjesničar crtića Jerry Beck u posveti na web stranici cartoonbrew.com.

Benedictovi su crteži istodobno i jednostavni i visoko sofisticirani i sadrže kvalitetu koju je teško definirati jer ona daje i šarm i osobnost", napisao je Amid Amidi u svojoj knjizi "Moderni crtani film: stil i dizajn u animaciji 50-ih".