Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Snimanje najnovijeg filma američkog glumca Toma Cruisea koji će utjeloviti anti-nacističkog dužnosnika odgovornog za organiziranje neuspjelog atentata na Adolfa Hitlera počelo je okolici Berlina. Njemačka Vlada dozvolila je snimanje na svim lokacijama osim na onoj na kojoj je glavni lik ubijen.


Film američkog redatelja Bryana Singera, autora hvaljenog filma "Privedite osumnjičene", prepričat će urotu nazvanu "Valkira" protiv Hitlera koju je u srpnju 1944. skovao Claus von Stauffenberg i drugi njemački vojni dužnosnici.

Vezani članci Slika nije dostupna Berlin: Na snimanju "Valkyrie" ranjeno 11 statista Slika nije dostupna Cruiseov film će se snimati u Njemačkoj unatoč zabrani za pojedine vojne objekte

Ovo je snimanje izazvalo polemike u Njemačkoj jer Cruise pripada Scijentološkoj crkvi, koja se službeno smatra sljedbom, a i zbog odbijanja vlasti da filmskoj ekipi dopusti snimanje u jednoj javnoj zgradi.

Osim toga, sin glavnog junaka priče Berthold Schenk von Stauffenberg (72) također nije zadovoljan projektom.

"Nije mi drago da zloglasni scijentolog igra ulogu mog oca", kazao je grof von Stauffenberg u nekoliko intervjua.

Snimanje filma, inače, izazvalo je kontroverze u Njemačkoj, koja nije blagonaklona prema scijentološkoj crkvi i razlozima Toma Cruisea zbog kojih on želi snimiti taj film.

Sabine Weber, glasnogovornica Scijentološke crkve u Berlinu, kaže kako je bila šokirana činjenicom da su se i sami političari počeli baviti pitanjem treba li Cruise ili ne igrati u filmu.

- Šokirala me ta rasprava i napadi jer ne mogu razumjeti da se u jednoj tako razvijenoj demokraciji kakva je Njemačka raspravlja o tome treba li netko tko je određene vjere, u ovom slučaju scijentolog, glumiti u nekom filmu. Ocjenjivati nekog i njegov rad prema religijskom opredjeljenju, to nisam očekivala u Njemačkoj, izjavila je Weber. 

Inače, njemačka Vlada na kraju je dala dozvole za snimanje na svim lokacijama osim u Benderblocku, sudu na kojem je von Stauffenberg radio i gdje je ubijen.