Glumac proslavljen ulogama u mjuziklima 'Jalta, Jalta', 'Kiss me Kate' i 'Karolina Riječka' i dramski prvak riječkoga Hrvatskog narodnog kazališta, Galiano Pahor, preminuo je danas u Rijeci, u 53. godini života.


Poznati glumac i v.d. ravnatelja Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca već je dulje vrijeme vodio tešku bitku s bolešću. 

Vezani članci Građani se upisuju u knjigu žalosti za Milana Bandića U srijedu u Zagrebu Dan žalosti: Zastave na pola koplja i bez glazbe na javnim mjestima Milan Bandić Žbukao je fasade i istovarivao ugljen, a u Zagreb kojim će poslije suvereno vladati došao je s kovčegom od skaja, planom grada i dvije majice

Galiano Pahor rođen je 1955. u Puli.

Završio je glumačku školu Istituto di studi per lo spettacolo u Rimu.

1976. godine postao je član glumačkog ansambla Talijanske drame gdje se zadržao deset godina.

>> Biografija Galiana Pahora

Godine 1986. prešao je u ansambl Hrvatske drame.

Od 2003. godine obnašao je funkciju v.d. ravnatelja Hrvatske drame.

Odigrao je više desetaka uloga u riječkoj Talijanskoj drami, u Hrvatskoj drami i u Operi. Bio je angažiran u mnogim zagrebačkim kazalištima, sudjelovao u međunarodnim kazališnim produkcijama te glumio u filmovima i televizijskim dramama. Sudjelovao je i na brojnim kazališnim festivalima. 

Predsjednik Republike umjetnika Galiana Pahora odlikovao je 2001. g. Redom hrvatskog pletera za osobit doprinos razvitku i ugledu Hrvatske i dobrobiti njezinih građana.

Dobitnik je brojnih glumačkih nagrada, a jedna od posljednjih je Nagrada Hrvatskog glumišta za najbolju glavnu mušku ulogu u mjuziklu 2006. godine (za ulogu Griše - ruskog sobara u mjuziklu 'Jalta Jalta', u režiji Boyka Bogdanova).

Dobio je i nekoliko nagrada na Marulovim danima u Splitu, nagradu Orlando na 45. Dubrovačkim ljetnim igrama, nagradu Zlatni smijeh na Danima satire u Zagrebu te mnoge druge nagrade.

Surađivao je sa brojnim glumačkim i estradnim zvijezdama, među ostalima sa  Tatjanom Matejaš Tajči i Severinom Vučković.

I dok je na profesionalnom planu Pahor bio otvoren za nove poglede na kazalište i glumu te pobjedonosno napredovao, bitku s karcinomom želuca je, iako pun duha, borbenosti i vedrine, na kraju ipak izgubio. 

Intendantica HNK Ivana pl. Zajca Nada Matošević izjavila je da je 'Galiano bio velik čovjek i velik glumac' te da je 'njegov
odlazak ogroman gubitak za riječko kazalište i cijelo hrvatsko
glumište'.

'Iako smo znali da je dugo vremena bio teško bolestan, svi
smo jako ožalošćeni i izražavamo sućut njegovoj obitelji', kazala je intendantica Matošević.