Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Protuislamski film nizozemskog oporbenog zastupnika Geerta Wildersa izazvao je oštre kritike u Nizozemskoj i u inozemstvu a u petak se ispred vlade od njega distancirao i nizozemski premijer Jan Peter Balkenende.


Balkenende je istupio kratko vrijeme nakon što je film pod naslovom Fitna, u kojem Wilders povezuje teroristička djela muslimanskih ekstremista s riječima Kurana, objavljen na internet stranici www.liveleak.com u četvrtak navečer. Pred objavu filma Wilders je Kuran opisao kao fašističku knjigu koja ljude potiče na nasilje.

Vezani članci Slika nije dostupna U teškom je stanju: Zbog napada na nizozemskog novinara uhićeno troje ljudi, oglasio se i kralj Bajkoviti prizori - 5 Snima bajkovite prizore koji su pravi melem za dušu, svakako zavirite u galeriju

Premijer je novinarima na konferenciji za tisak rekao da nizozemska vlada žali što je Wilders odlučio objaviti film iako je vlada od njega tražila da su suzdrži od njegovog javnog prikazivanja.

Europska unija također je osudila film. "Vjerujemo da takva djela, poput spomenutog filma, služe samo raspirivanju mržnje", kaže se u izjavi slovenskog predsjedatelja EU-a od petka.

Ministri vanjskih poslova zemalja EU-a okupljeni na neformalnom sastanku u Brdu kod Kranja takvu su ocjenu podržali implicitno osudivši Wildersovu odluku da objavi film.

"Poruka iz Britanije je da se može i treba spajati snažna predanost vrijednostima slobode govora s istovremenim poštivanjem vjerske i rasne različitosti", rekao je britanski ministar vanjskih poslova David Milliband.

Reakcije iz muslimanskih zemalja došle su brzo. Teheran je upozorio na "posljedice takvog provokativnog čina" kada je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Mohammad-Ali Hosseini ocijenio video snimku "uvredljivom i protuislamskom", te simboličnom za "duboko neprijateljstvo" nekih zapadnih država spram muslimana i islama.

Glasnogovornik indonezijskog ministarstva vanjskih poslova Kristiarto Legowo je ocijenio da je film "pun rasizma" i da je "neodgovorno djelo napravljeno pod okriljem slobode tiska". Predsjednik parlamenta Agung Laksono je izjavio da vlada mora "poduzeti mjere" protiv filma jer ga korisnici mogu lako skinuti s interneta što bi moglo izazvati vjerske sukobe.

Pakistan je pozvao nizozemskog veleposlanika kako bi osudio film koji "ocrnjuje" islam i "duboko vrijeđa osjećaje muslimana u cijelom svijetu a što se očekuje da će rezultirati izražavanjem snažnog gnušanja i gnjeva".

U Wildersovom filmu se sugerira da dijelove Kurana koji govore o nasilju muslimani izravno koriste za legitimaciju nasilja što će na kraju ugroziti zapadne demokracije i liberalne vrijednosti. Film završava pozivom gledateljima da učine sve što mogu kako bi se suprotstavili onome što Wilders naziva "opasnošću od islamizacije Nizozemske".

BiH: Cerić protiv Wildersovog filma o islamu 

Poglavar islamske vjerske zajednice u BiH Mustafa Cerić u petak je izrazio veliko nezadovoljstvo objavljivanjem filma o islamu "Fitna" nizozemskog političara Geerta Wildersa.

Cerić je u petak u Zenici izjavio da taj film uznemirava muslimane u BiH. "Film Fitna je provokacija na koju muslimani trebaju odgovoriti pojačanom vjerom i snažnijim jedinstvom na putu istine i pravde. Mržnja prema islamu uznemirava sve muslimane, a posebno nas u BiH jer nas to podsjeća na genocid kojeg je naš narod doživio na kraju 20. stoljeća u srcu Europe. Islamofobija Geerta Wildersa neće uvećati slobodu izražavanja u Europi, ali hoće raniti miljune nevinih duša", naglasio je Cerić.

Nizozemski zastupnik krajnje desnice Geert Wilders postavio je u četvrtak na internetske stranice svoje stranke dugo najavljivani protuislamski film, iako je već i sama najava da će to učiniti izazvala brojne prijetnje Nizozemskoj.

Film "Fitna" (arapski pojam koji se može prevesti kao sukob) postavljen je na stranicama Stranke slobode (FP) i pokazuje, među ostalim, snimke žrtava terorističkih atentata isprekidanih stihovima Kurana.

Geert Wilders, utemeljitelj FP-a, stranke koja u nizozemskom parlamentu ima devet zastupnika, najavio je prošle jeseni da želi snimiti kratkometražni film koji bi pokazao "fašistička" obilježja Kurana, čiju zabranu predlaže i uspoređuje s Mein Kamfom Adolfa Hitlera.

Protuislamski film nizozemskog oporbenog zastupnika Geerta Wildersa izazvao je oštre kritike u Nizozemskoj i u inozemstvu, a u petak se ispred vlade od njega distancirao i nizozemski premijer Jan Peter Balkenende.

Premijer je novinarima na konferenciji za tisak rekao da nizozemska vlada žali što je Wilders odlučio objaviti film iako je vlada od njega tražila da su suzdrži od njegovog javnog prikazivanja.

Europska unija također je osudila film. "Vjerujemo da takva djela, poput spomenutog filma, služe samo raspirivanju mržnje", kaže se u izjavi slovenskog predsjedatelja EU-a od petka.

Film je osudio i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, a islamske su zemlje redom izrazile negodovanje njegovim emitiranjem.