Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

'Magla' u režiji Franka Darbonta spada među najbolje ekranizacije djela kultnog pisca Stephena Kinga. 'Zvjezdana prašina' je bajka u punom smislu te riječi, ali će u njoj više uživati odrasli. 'Iluzionis'“ je film prelijepe fotografije i odlično odrađenih uloga.


KINO

Vezani članci Magla u Zagrebu Stiže prava zima: Slijede nam hladnoća, jak vjetar, a kiša bi se negdje mogla pretvoriti u snijeg Uređaji za maglu - 5 Skupa magla iznenadila i gradski HDZ koji je podržao gradnju spomenika: "Ako bude potrebno, tražit ćemo reviziju..."

ILUZIONIST (The Illusionist) Režija: Neil Burger, Uloge: Edward Norton, Paul Giamatti, Jessica Beil, Rufus Sewell

U Beču krajem 19. stoljeća mađioničar Eisenheim koristi svoje sposobnosti kako bi osigurao ljubav i zajednički život sa ženom koja je od njega daleko viša na društvenoj ljestvici.

Film je nastao na temelju kratke priče Stevena Millhausera „Iluzionist Eisenheim“. Bio je nominiran za Oscara u kategoriji najbolje fotografije, i to zasluženo. Film izgleda prelijepo od prvog do zadnjeg kadra. 

Iako protagonista iz naslova filma glumi Edward Norton, veći dio filma mu krade sporedni lik inspektora Uhla kojeg glumi redovito odličan Paul Giamatti. Dosta dobru ulogu ostvario je i Rufus Sewell koji glumi neurotičnog princa Leopolda.
Neil Burger je film režirao vrlo elegantno, a ta elegancija mu u konačnici daje i dozu klasičnosti. „Iluzionist“ je nastao kao kooprodukcija Češke i SAD-a, međutim film u mnogo čemu nalikuje na europsko ostvarenje.
U svakom slučaju „Iluzionist“ nudi zanimljivo filmsko iskustvo, dosta drugačije od ostatka recentnog kino repertoara.

Ocjena 4 

KINO

MAGLA (The Mist) Režija: Frank Darbont, Uloge: Thomas Jane, Marca Gay Harden, Andre Braugher, Laurie Hoden, Toby Jones

U jedno američkom gradiću nakon velike oluje pojavi se čudna gusta magla. U magli žive veliki krvoločni kukci koji napadaju ljude. Grupa stanovika se uspije zatvoriti u supermarket i bori se za život...

Čini se da je redatelj Frank Darbont najveći stručnjak među filmašima za ekranizacije književnih predložaka Stephena Kinga. „Magla“ je njegova treća adaptacija Kinga, a najpoznatija je sasvim sigurno „Zelena milja“. 

Iako je u filmu priča fokusirana na slikara Davida Draytona i njegovog malog sina koji su zaglavili u supermarketu, redatelj Darbont odlično profilira još barem pet ili šest likova. To je ustvari i nephodno jer svi ljubitelji proze Stephena Kinga znaju da taj pisac ne stvara stravičan ugođaj uz pomoć fantastičnih čudovišta, već je prava strava i užas redovito ono što se zbiva u glavi čovjeka.
Profiliranjem protagonista Darbont stvara jedinstveno ozračje panike, jeze i ljudske mizantropije. Posebno zanimljiv detalj u filmu je religijski fanatizam koji nailazi na plodno tlo gdje god vlada pesimizam.
Sam kraj filma je vrlo provokativan i uznemirujuć jer je potpuno antiholivudski. Donekle poprima dimenzije antičke tragedije, a odlučnost i hrabrost kao ljudske vrline postaju mane koje u konačnici stvaraju najveći užas.

Ocjena 4 

DVD

ZVJEZDANA PRAŠINA (Stardust) Režija: Matthew Vaughn, Uloge: Charlie Cox, ClaireDanes, Michelle Pfeiffer, Robert De Niro, Sienna Miller

„Zvjezdana prašina“ je bajka u pravom smislu te riječi. Vještice, vile i hrabri junaci obitavaju u magičnom svijetu Engleske, odnosno kraljevstva Stormhold. A usred borbe za prijestolje nađe se jedna bizarna ljubavna priča.
Riječ je o bajci koja se baš ne preporuča najmlađima. Ne toliko zbog nasilja, već iz jednostavnog razloga što im priča baš neće biti do kraja jasna.
Jedna od najvećih vrlina filma je svakako to što je od početka do kraja vidljivo da se respektabilna glumačka ekipa sjajno zabavljala na snimanju. Posebno je dobar Robert De Niro koji glumi gusara „slabog“ na žensku odjeću.
Sve u svemu „Zvjezdana prašina“ potvrđuje činjenicu da bajke nisu baš svaki put za djecu, ali i da ih odrasli trebaju što češće gledati jer nude kvalitetnu zabavu.

Ocjena 4